Къде политиките на Льо Пен и Макрон напълно се разминават

Къде политиките на Льо Пен и Макрон напълно се разминават

Двамата са на противополжни мнения по въпроси, които чертаят бъдещето и на ЕС

 

Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен, които влизат почти рамо до рамо на балотажа на президентските избори във Франция, са с диаметрално противоположни становища по основни въпроси. По кои точки двамата напълно се разминават, припомня Агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС:

 

  1. Европа

Льо Пен настоява, че Франция трябва да се откаже от еврото и да напусне Шенгенската зона за безвизово пътуване. Тя ще води 6-месечни преговори, за връщане на правомощията от Брюксел на националните столици, след което ще организира референдум за членството на Франция в ЕС. Льо Пен се противопоставя на търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада.

Макрон, който е бивш банкер и министър на икономиката, имаше откровено проевропейска кампания. Той иска да укрепи еврозоната, като се обособи отделен бюджет за 19-те държави, използващи единната валута. Предлага еврозоната да има свой парламент и финансови министър. Иска Европа да засили външните си граници, като се създаде обща гранична охрана и се съсредоточат повече отбранителни сили. Ще наложи по-високи тарифи за защита на европейската промишленост от нелоялна конкуренция, особено от Китай. Като цяло подкрепя международните търговски договори и СЕТА.

  1. Имиграция

Льо Пен обеща да въведе временен ”мораториум” върху дългосрочната законова имиграция докато не бъдат одобрени квоти. Иска да намали до 10 000 нетната миграция – разликата между броя на хората, които пристигат, и тези, които заминават, и да забрани на незаконните имигранти да получават жителство. Ще усложни изискванията за получаване на убежище и ще ограничи политиката, която позволява на мигрантите да доведат и роднините си във Франция. Чужденците, осъдени за терористична дейност или друго престъпление, ще бъдат автоматично депортирани, ще отмени закона, който позволява деца на мигранти, родени във Франция, да получават френско гражданство. Ще затегне законите срещу набиващи се на очи религиозни символи, разширявайки забраната върху женски мюсюлмански покривала за глава, християнски кръстове, еврейски шапчици кипа и други символи на обществени места. Ще забрани ислямистките дамски бански костюми буркини.

Макрон каза, че няма да се опитва да забрани религиозните символи извън училищата, нито ще забранява буркините. Той подкрепя многообразието и обеща данъчни облекчения на компании, които наемат млади хора от предимно имигрантски квартали с висока престъпност. Обеща да ускори прегледа на молби за получаване на убежище до не повече от 6 месеца, включително и за обжалване. Похвали германския канцлер Ангела Меркел за великодушната й политика към търсещите убежище мигранти.

  1. Право на труд и пенсия

И двамата кандидати казаха, че ще запазят официалната 35-часова работна седмица, въведена от социалистическото правителство през 2000 година. Макрон обаче, който е либерал, обеща да даде на компаниите повече свобода да договарят работното време пряко с работещите. Льо Пен желае да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на поне 62 години.

Макрон иска да обедини сложната система от правила за пенсиониране за различните служители в държавния и частния сектор, запазвайки сегашната пенсионна възраст. Иска да даде на самонаетите достъп до обезщетения за безработица, но ще спре обезщетенията за квалифицирани работници, които отказват две последователни „достойни” предложения за работа. За да овладее бюджета, Макрон иска да съкрати 120 000 работни места за държавни служители, но без тези в болниците, като успоредно създаде 10 000 работни места в полицията и 4-5000 работни места за преподаватели.

Льо Пен се обявява за повече държавни служители на национално равнище и в болниците, но иска по-малко работни места под управлението на регионалните власти. Иска и 21 000 нови полицейски и митнически служители.

  1. Данъци

Льо Пен ще наложи 35-процентен данък на стоките на компании, които изнасят производството си извън Франция и ще въведе нов данък за онези, които наемат чуждестранни работници, като част от нейната политика за предимство на френското. Ще ореже данъците върху доходите с 10% за домакинствата с най-ниски доходи и ще отхвърли плана за данък върху месечните доходи, който трябва да започне да се прилага от догодина. В момента французите плащат данък върху дохода си в годината след тази, в която е получен.

Макрон иска три годишно освобождаване от данъци за 80% от френските домакинства. Иска също да превърне т. нар. имуществен „данък солидарност” за хора, декларирали над 1,3 млн. евро в активи, в данък върху недвижимото имущество, който ще изключва финансовите активи. Льо Пен каза, че няма да пипа данък богатство.

  1. Енергетика, образование, семейство

Макрон обеща до 2025 година да намали зависимостта от ядрената енергетика до 50% от общите нужди от електроенергия от сегашните 75 процента.

Льо Пен е твърда привърженичка на ядрената енергия и ще прекрати усилията на Франция да развива ВЕИ. В образованието Льо Пен ще наложи униформи за всички държавни училища и ще спре оспорваната реформа, насочена към съкращаване на продължителността на учебните часове.

Макрон иска да даде на училищата по-голяма автономия при наемането на персонал и да съкрати наполовина големината на паралелките в основните училища в райони с ниска успеваемост и бедност. Ще забрани използването на мобилни телефони в началните училища.

Льо Пен иска да отмени приетия през 2013 закон за гей браковете и да го замени с нова форма на съжителство. Ще ограничи и медицинското подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Макрон иска лесбийските двойки също да имат достъп до лечение на безплодие.

Категории ОбществоЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *