Щабът на Макрон съобщи за мащабна хакерска атака

Щабът на Макрон съобщи за мащабна хакерска атака

Най-вероятният кандидат за президент на Франция смята, че целта е да се подкопае демокрацията

 

Щабът на водещия кандидат за президент на Франция на неделния балотаж обяви, че е обект на мащабна хакерска атака, след която в интернет са разпространени голямо количество от електронната кореспонденция и документи, смесени с „фалшиви“ файлове, за да бъде компрометиран Еманюел Макрон в очите на избирателите.

Съобщението бе направено минути преди полунощ, когато започнаха да текат 40 часа на информационно мълчание преди и по време на вота, който е важен не само за бъдещето на Франция, но и на Европейския съюз и НАТО. До 20 часа местно време в неделя, когато приключва изборният ден, е забранено на медиите да съобщават подобни новини. За щаба на Макрон важат същите ограничения, поради което екипът му няма право повече да разпространява изявления и информации по случилото се.

Преднината на Макрон пред опонента му Марин льо Пен е огромна – около и над 20 пункта, но френски анализатори твърдят, че има теоретична – макар и нищожна – вероятност това да бъде променено в нейна полза, ако има много въздържали се от гласуване, националистката мобилизира максимално електората си, а Макрон получи под 65% от гласовете на онези, които разчита да привлече за втория тур.

Малко е известно за съдържанието на откраднатите данни, освен че са около 9 гигабайта като обем, че ги е публикувал анонимен потребител и че сред тях има имейли и финансови данни.

„Разпространените файлове са откраднати преди няколко седмици чрез хакване на лични и професионални профили на електронни пощи на няколко души от движението“, се казва от името на „Напред!“. В текста се казва още, че оригиналните документи показват, че дейността на партията на Макрон е единствено в рамките на закона.

Би Би Си коментира, че е твърде рано да се каже кой е извършителят на хакерската атака, а щабът на Макрон не обвинява никого в съобщението си и само заявява, че очевидно целта е да се накърни и подкопае френската демокрация.

Според Ройтерс случилото се прилича на пускането на откраднати данни от Демократическата партия и щаба на Хилъри Клинтън по време на американската президентска кампания, за което са обвинявани руски хакери, вероятно подкрепяни от руската държава.

Тогава бе използвана платформата „Уикилийкс“, но сега те само публикуваха линк към публикуваните данни на Макрон и декларираха, че нямат нищо общо със случилото се.

Данните са на сайта Pastebin, позволяващ публикуване от анонимни потребители, а конкретният профил, от който са разпространени, носи името EMLEAKS.

Преди по-малко от месец компанията за сигурност Trend Micro заяви, че кампанията на Макрон е атакувана от руски хакери – нещо, което Москва отрече. Щабът му съобщи на 26 април, че още от януари насам има неуспешни опити да бъдат откраднати части от електронната кореспонденция. На няколко пъти екипът на Макрон обвини руски медии и хакерска група, действаща от територията на Украйна в разпространяване на фалшиви новини и лъжи.

Виталий Кременц от действащата от Ню Йорк компания за киберразузнаване Flashpoint, каза за „Ройтерс“, че според него зад разпространяването на данните в петък стои АРТ28 – хакерска група, за която на Запад смятат, че е свързана с руското военно разузнаване ГРУ. Той посочва и сходства между случилото се във Франция и действята на АРТ28 в САЩ.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *