Лозан Панов се обяви за спешни законодателни промени

Лозан Панов се обяви за спешни законодателни промени

Председателят на ВКС не скри, че се притеснява за живота на семейството си

 

„Странното е, че това, което се случва, е като някакъв пърформанс, като някаква закачка, намигване. Това наистина е стилът на мафията.“

Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред Нова тв. Той каза, че се притеснява за живота си.

„Тук виждаме одрани, окървавени агнешки главички. Обществото, ако остане овчедушно, ако не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъдат насочени към семейството ми, а защо не и с физическо отстраняване“, каза Панов.

Председателят на ВКС коментира последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което той и още петима негови колеги поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да даде пояснения около срещата си в ЦУМ с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Според него демонстрацията на подобно поведение, насочено срещу високопоставен държавен служител, е останало незабелязано и преминава „границите на нормалност“. Той смята, че с отказа си да даде пред ВСС обяснения за срещата си с Гергов и Дончев главният прокурор Сотир Цацаров се е поставил над закона. „Мафията може да се чувства напълно ненаказана, казусът е приключен“, заключи Панов.

Той смята, че всичките атаки срещу него и семейството му идват от една посока – част от членовете на ВСС и определен кръг медии. На последното заседание на ВСС членове на съвета си позволили обидни квалификации за жената на Панов, като един я нарекъл „убийца“.

По думите му искането пред ВСС за изясняването на фактите около срещата в ЦУМ, което и той е подкрепил, не е свързано с личен конфликт с главния прокурор. „Тук става въпрос за това, че искаме да разберем какво се е случило. Главният прокурор не отговори на въпросите, нито един факт не беше коментиран, а получихме единствено оценка на главния прокурор за това, че не е направил нищо нередно.“ заяви още председателят на ВКС.

Лозан Панов се обяви за спешни законодателни промени, които касаят правомощията на обвинител №1 и неговата безконтролна власт, която определи като „обожествяване на главния прокурор“. Промените в законодателството трябва да гарантират контрола върху прокуратурата, както това е решено при „румънския модел“.

Лозан Панов направи сравнение между работата на румънската и българската съдебна система при решаването на делата и коментира, че акциите на главна прокуратура нямат нищо общо с „румънския модел“. Така той индиректно намекна за изказването на Бойко Борисов по повод зачестилите проверки след ЦУМгейт като прилагане на „румънския модел“.

Панов направи сравнение за начина, по който във ВСС беше заметен случаят с разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тогава случаят беше решен с идването на тогавашния премиер Бойко Борисов във ВСС, след което проверката беше спряна. „Сега дори ВСС дори не направи такава проверка и се задоволи с краткото оценъчно изявление на главния прокурор“, припомни Панов.

Той коментира и демонстрацията със суровите агнешки главички в деня на заседанието на ВСС, където шестима членове на органа поискаха изслушване на Цацаров по ЦУМгейт.

„Така оставени на пода пред ВСС, показват къде е оставена самата държава – в ръцете на хора, които са я завладели и не искат да я върнат в ръцете на гражданите“, заключи Панов.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *