Първанов за ЦУМгейт: Дончев има проблеми с Москва

Първанов за ЦУМгейт: Дончев има проблеми с Москва

Според бившия президент срещата между Дончев, Цацаров и Гергов е пример за задкулисие

 

„Дончев има проблеми в Москва не отскоро и опитва да прехвърли вината на здравата глава – дали ще е Първанов, Цацаров или който и да било. Това е нелепо. “

Така Георги Първанов коментира ЦУМгейт в интервю за бТВ по повод и по-конкретно обвиненията на Дончев, че през 2009 г. Първанов и руският президент Владимир Путин опитвали да наложат свой представител в борда на „Овергаз“.

По думите на бившия президент в разговорите си с Путин той е преследвал само една цел – премахването на посредниците в доставките на газ. „Това е моя идея. Завиждам на Борисов, че крушата узря тогава“, коментира той премахването на посредниците по време на първото управление на ГЕРБ.

Георги Първанов научил в Москва руската дума „жулик“, тоест мошеник, изказана по адрес на шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев. „Той не е ли някакъв жулик“, бил питан Първанов, с което Москва показала отношението си към българския бизнесмен.

Според Първанов срещата между Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на активиста на БСП и бизнесмен Георги Гергов е пример за задкулисие и паралелни действия – подход, заради който той преди време напуснал БСП. В същото време подчерта, че по-важно от формата на срещата е съдържанието й и дали Дончев е искал да използва прокуратурата като бухалка.

Първанов изказа скептицизъм за назначаването на Валери Симеонов за вицепремиер по демографията, защото според него Симеонов няма подготовка по темата, а и заради позицията му спрямо малцинствата. Той изрази разочарование и от назначението на Екатерина Захариева за външен министър, което, по думите му, е знак, че България ще продължи с политиката на президента Росен Плевнелиев и външния министър в кабинета „Борисов 2“ Даниел Митов. Според Първанов стълбовете на новото правителство ще са Томислав Дончев, Владислав Горанов и Цецка Цачева.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *