Със 133 гласа парламентът одобри Борисов за премиер

Със 133 гласа парламентът одобри Борисов за премиер

Бъдещият премиер очерта приоритети на правителството за 4-годишния мандат

 

Народното събрание гласува и одобри за премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гласуваха 233 народни представители, като 133 бяха „за“, а 100 се обявиха „против“, нямаше въздържали се.

В НС депутатите гласуваха и структурата на МС със 134 гласа „за”, 100 – „против” и без „въздържали се”.

Точно в 9 часа сутринта кандидатът за премиер Бойко Борисов представи на президента Румен Радев своето предложение за състава на Министерския съвет.

Лидерът на ГЕРБ върна на държавния глава изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство.

На „Дондуков” 2 бившият и бъдещият премиер представи структурата на правителството и имената на министрите. Когато каза името на новия здравен министър проф. Николай Петров, той вметна към президента: „Благодаря вчера за съдействието“.

Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, валутният борд е безалтернативен.
Това заяви в словото си пред НС Бойко Борисов, след като бе обявена номинацията му за премиер на страната, предаде БГНЕС.
„По волята на българския народ двете политически формации ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години“, отбеляза той. И напомни: страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление.
„Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността“, изреди Борисов. Според него българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции.
„В името на българските граждани и българската държава ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” преодоляваме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство, заяви Борисов. Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България, подчерта той.“
Борисов уточни, че обществото ни има очакване и „ще отговорим на него с продължаване на съдебната реформа – ще предложим нов антикорупционен закон“, който ще създаде единен антикорпуционен орган.
„Поемаме ангажимент до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17- те препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка“, отбеляза Борисов.
Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура – това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия, посочи той.
Борисов не пропусна да спомене и ангажимента на правителството за доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други.
Той напомни, че образованието е приоритет на кабинета и увери, че ще има увеличение на инвестициите и бюджета в този важен сектор, както и ръст на средствата за наука всяка година. Той говори и за здравеопазването като стратегически приоритет за управлението. Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система в този сектор, подчерта Борисов.
От името на коалицията той обеща успешно организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. А във вътрешната сфера – да предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани и ограничаването на битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната. Както и ограничаване на нелегалната миграция и защита на националните ни граници- основен приоритет.
В социалната сфера правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите.
Борисов представи и новата структура на кабинета, вицепремиерите и министрите: Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;
Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;
Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева-Захариева;
Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;
Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;
Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;
Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;
Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева-Захариева;
Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;
Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;
Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;
Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – Лиляна Павлова;
Министър на културата – Боил Василев Банов;
Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;
Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;
Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;
Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;
Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;

Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *