КЗК пак пусна „Булгартабак“ по бързата писта

КЗК пак пусна „Булгартабак“ по бързата писта

Новият състав на регулатора не се отличава по бързина в обработката на сделките, в които е замесен ДПС депутата Делян Пеевски

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път се произнесе експресно по казус с най-големия производител на цигари в България, свързаната с ДПС депутата Делян Пеевски „Булгартабак“. Комисията разреши сделката, с която British American Tobacco (BAT) купува основния бизнес – повечето търговски марки на „Булгартабак“ и дистрибуторската компания на холдинга „Експрес Логистика и Дистрибуция“.

Искането до КЗК беше отправено от кандидат-купувача в средата на април, когато беше обявена сделката. Прогнозите на British American Tobacco бяха да получат разрешение от антитръстовите органи на България, Сърбия, Босна и Херцеговина „до средата на лятото“. Явно българският регулатор се е справил експресно с оценката си за концентрация на пазара.

Решението за одобрение на концентрацията е от 25 април. Това означава, че на КЗК са били необходими по-малко от две седмици да проведе цялото производство по проверка на концентрацията.

Въпреки че след придобиването на марките и дистрибуторската мрежа на “Булгартабак” BAT ще се превърне в лидер на пазара, КЗК не открива причини за задълбочен анализ за ефекта на сделката.

От решението на комисията се разбира, че КЗК е установила минимално увеличение на пазарния дял на BAT през миналата година, докато “Булгартабак” го е намалил. „След осъществяване на планираната концентрация общият пазарен дял, формиран от дела на БАТ и от дела на обекта на придобиване, ще бъде в границите [40- 50]%, изчислен и по двата критерия – в натура и в стойност“, пише в доклада си КЗК.

В анализа на Комисията са разгледани както различните пазари – на едро и на дребно, така и ценовите сегменти на марките цигари.

Комисията установява, че двете компании не са близки конкуренти по цени – BAT е позиционирана главно във високия клас, докато обект на придобиване са цигари от останалите класове, и то главно ниския.

Това не е първият случай, в който КЗК се произнася бързо по въпроси, касаещи „Булгартабак“. В началото на 2014 г. в цигарения холдинг беше извършена промяна в контрола на мажоритарния собственик – австрийската BT Invest, и „Булгартабак“ стана собственост на лихтенщайнската фондация Livero Establishment.

Тогава КЗК одобри експресно смяната на контрола, като излезе с позиция, че изобщо не е необходимо дело за концентрация, тъй като крайното придобиващо лице е физическо лице. КЗК така не пожела да разкрие кой е митичният физически собственик зад лихтенщайнската фондация и дубайското TGI Middle East, което също беше сочено за междинен собственик. Мажоритарният собственик на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който по собствените си думи е участвал в процеса на финансиране на покупката от Livero Establishment, неколкократно е обявявал, че собственик на фондацията е майката на ДПС депутата Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Малко по-късно през 2014 г. в „Булгартабак“ влезе нов акционер – лихтенщайнската фондация Woodford Establishment. Сделката отново премина през бързото одобрение на КЗК.

Без всякаква санкция от КЗК пък премина последната промяна в косвения контрол над „Булгартабак“ през 2015 г. Тогава друга фондация – Stiga Anstalt придоби участието на  Livero Establishment в BT Invest. Комисията обаче изобщо не се и произнесе по сделката.

Категории Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *