Как Борисов за малко да ревизира приватизацията

Как Борисов за малко да ревизира приватизацията

В разгара на кампанията за президентските избори през 2016 г. премиерът се закани да направи проверка чрез ДАНС и МВР на всички договори, включително и „Булгартабак“. Днес изпълнителният дирекор на АП Емил Караниколов става министър

Годината е 2016. Бойко Борисов е министър-председател. Предстоят президентски избори. Текат политически престрелки по линия БСП – ГЕРБ и още по-точно Корнелия Нинова – Бойко Борисов.

В едно свое телевизионно интервю Нинова обяснява как като председател на борда на „Булгартабак“ се е борила срещу интересите на ДПС депутата Делян Пеевски. Той по това време е зам.-министър на бедствията и авариите в кабинета на Сергей Станишев, но с интереси и към цигарения холдинг.

После, по думите на Нинова, дошъл Борисов и продал „Булгартабак“ на Пеевски.

Това очевидно преминава точката на търпимост на Борисов и на заседанието на Министерски съвет от 26 октомври 2016 г. той е във вихъра. Обещава ревизия на приватизационните сделки, включително и тази за „Булгартабак“.

Ето и текста на стенограмата:

 

„БОЙКО БОРИСОВ: Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да им кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава – това, което са ми докладвали – и беше продаден от Агенцията за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Ситибанк“ – една от най-големите банки с опит точно в такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?! И затова, понеже виждам, че някак си бързо и конюшните забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност – и затова с МВР разпоредбите, които ще дам на ДАНС, е да направим ревизия на целия преход на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Така че, в тази сфера (живот и здраве да минат изборите) ще се съсредоточим в пълния му обем.

Да отидат и всичко, което има за „Булгартабак” да го извадят като сделка щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал „Булгартабак”, както всеки един от вас сега, когато продава нещо. Отбраната, когато продава, пита ли ме мен дали да го продава?

Има си надлежен ред. Всеки от вас, когато предоставя, продава в своите министерства – за това министърът е персонално отговорен и си носи отговорност. Аз не мога да назнача един човек във вашите министерства, понеже публиката си мисли обратното. Само министърът може да назначи в министерството – дали е на външните работи, на финансите или на отбраната, или образованието. Чистачка не мога да назнача в едно министерство, без министърът да го назначи.

Аз мога да назнача министър като отида в парламента и парламентът го одобри. Нека да не забравяме малко и да се опитват да се изкарват по-свети от папата, защото не са.

Казвам го с най-добро чувство към всички.“

Шест месеца след този монолог темата за ревизия на приватизацията е забравена. Но пък човекът, продал „Булгартабак“ – било то на Пеевски, или не, вече е част от новия кабинет на Бойко Борисов.

Трудно ще е да си представим как Емил Караниколов прави ревизия на Емил Караниколов.

 

 

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *