Цацаров: Чужди сценарии няма да коментирам

Цацаров: Чужди сценарии няма да коментирам

Главният прокурор и шефът на ВКС Лозан Панов влязоха в пряк сблъсък

 

„По отношение на никого не е упражняван от мен натиск, нито са отправяни заплахи. Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка – сега досъдебно производство. Напротив: отказал съм. Лицата, с които сме се срещали, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Тезата, че лицата са разследвани, е или злонамерена или, най-меко казано, неосведоменост.“

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на ВСС, където за първи път говори публично за срещата си със собственика на „Овергаз“ и „Сега“ Сашо Дончев, огранизирана от бизнесмена от БСП Георги Гергов.

„Тези лица не са адвокати, не са страна по дела. Аз въобще не съм отишъл на тайна среща. За мен в тази среща няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият“, каза Цацаров.

Той уточни още, че „чужди сценарии и постоянните им сценаристи“ не желае да коментира. „Ще кажа само, че на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите“, добави главният прокурор.

Цацаров се обръщаше основно към шефа на ВКС Лозан Панов, който му задаваше най-много въпроси. „Извинете, г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате… Ако това ви обижда, съжалявам, но вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителите. С това ще приключа изявлението си и каквито и въпроси да ми задавате, не считам, че е достойно да отговарям точно на вас“, заяви Цацаров.

Пред членовете на ВСС Цацаров отрече да е отправял натиск или заплахи. За срещата, организирана от доскорошния член на ръководството на БСП Георги Гергов, се разбра след изказване на собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев пред Дамския бизнес форум. Според Дончев главният прокурор му е отправил заплахи.

Шефът на ВКС Лозан Панов коментира:

„Никой нищо не разбра. Всичко е замъглено. А мястото, където може да бъде установено, е именно ВСС. Дебатът е вял и инертен, защото знаем какви ще са резултатите. Това е нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо и това е нормално. Ние създаваме стандарт, че всеки може да прави, каквото си поиска в обедната почивка. Но тук става въпрос за главния прокурор. Ако Жоро и Сашо са бизнесмени и те могат да се срещат. Но тук става въпрос за главния прокурор, по отношение на него има стандарти за поведение, които сочат за проблем в този казус.“

Председателят на ВКС беше настоятелен и повтаряше, че липсват отговори и предположи, че Георги Гергов и Сашо Дончев може би трябва да бъдат поканени във ВСС. „Това кратко изявление на сайта на ВКП, не дава никакви отговори“, повтори Панов.

След него думата взе представляващият на съдебния съвет Димитър Узунов, известен като „човека на Борисов“ от Яневагейт. Той заяви, че от няколко месеца се опитва да се справи със сценариите, които Панов измисля.

„Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран, унижен, авторитетът му да бъде нарушен. Аз съм съгласен напълно с казаното от господин Цацаров. Нямате свян да стоите до него, господин Панов, но вие сте лош актьор“, заяви Узунов.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *