Управител на „активите на ЩАЗИ“ контролира БТК

Управител на „активите на ЩАЗИ“ контролира БТК

Зено Алойс Майер е замесен в крупни афери в Чехия и Русия, а унгарски медии го свързват с управление на инвестиции на бившата източногерманска тайна полиция

 

Швейцарецът Зено Алойс Майер може и да е напълно непознат за българската публика, но отскоро той е член на висш орган на най-големия телеком у нас БТК. Зено Майер беше избран за представител в Надзорни съвет на телекома заедно с още трима чужди граждани и българина Спас Русев, представян за номиналнен най-голям собственик.

Измежду всички нови директори името на Зено Майер говори най-малко. И за това сигурно си има причина. Швейцарският гражданин е типично „фронтващо“ лице. Това е жаргонен израз за хора, които са подставени лица, или поне участват от чуждо име и за чужда сметка в бизнес, където има нещо за прикриване. А в сделката за БТК не е като да няма какво да се покрие.

Майер е със значителен опит в участието в проблемни сделки. Името му е замесено в крупни афери в Чехия и Русия, а унгарски медии го свързват с управлението на парите на бившата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ.

Публикация в руското издание на Forbes свързва името на Зено Майер със съдебен спор между руската банка ВТБ, участник и в аферата БТК, и руския милиардер Павел Скурихин. Скурихин е бивш собственик на агрохолдинга САХО и е имал съдебна битка през 2014 г. с ВТБ заради необслужване на кредити. Делото се е водило във Висшия съд на Лондон, който очевидно е любимо място за разрешаване на отношенията между враждуващи руски бизнес групи. В същия съд тече и процесът, който бившият собственик на 43% от БТК руснакът Дмитрий Косарев води срещу същата банка ВТБ.

Делото между ВТБ и Скурихин обаче загрубява и се стига да блокиране на активи на собственика на САХО. Сред тези активи са и британските компании Pikeville investments LLP и Perchwell holdings LLP, както и лихтенщайнската фондация Berenger Foundation. Какво е общото между всичките тези дружества ли – техни управители са швейцарците Беат Лерхт и Зено Майер. За всички дружества пък лондонският съд приема, че са бенефициарна собственост на Скурихин.

И това не е всичко.

Майер явно има афинитет към правенето на бизнес в Източна Европа. Проблемен бизнес. Унгарското издание Heti Válasz замесва Зено Майер в корупционна сделка със социалиста и бившия заместник-кмет на Будапеща от Миклос Хаги. Според Heti Válasz Зено Майер е от групата на т.нар. управители на активите на ЩАЗИ като получател на заеми от бившата дъщерна банка на Унгарската централна банка – базираната във Виена CWbank. Банката, в която са били съсредоточени пари на бившата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ. Но и банка, която е използвана за много операции на страните от соцблока преди 1990 г.

Заеманите пари са били използвани за стартиране на търговия на едро с бързооборотни стоки, сред които дъвките Wrigley и бира Фостър. А част от кредитите никога не са върнати.

Тандемът Лерхт – Майер

Екипът Беат Лерхт и Зено Майер е добре сработен. Двамата не попадат случайно в бизнеса на Скурихин. Лерхт и Майер например са собственици на компанията Accreda Corporate Services от Обединените арабски емирства.

arc2Дружеството най-вероятно е част от швейцарската група Accreda. Компанията е консултантска и според официалния си сайт  предлага програми, които да помогна на клиентите й да открият нови бизнес възможности, или пък да опитимизират текущите си международни операции.

Българската връзка

arcИ очевидно бизнесът върви. Защото Accreda е достигнала до клиентите в България. Базовото дружество Accreda Management е посочено сред списъка с клиенти на една от най-големите адвокатски кантори в България „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Accreda Management е един от големите участници в PanamaPapers. Компанията е свързана с над 30 дружества, изтекли в документите от Панама. Първите регистрации са правени още през 1999 г.

Достигането на фронтиращия бизнес на Зено Майер до България логично поставя въпроса кого представлява швейцарецът в надзора на БТК. Със сигурност е някой от собствениците, който не би искал да се показва. Така, както например се показва с името и лицето си номинираният за най-голям номинален собственик Спас Русев.

„Студия Трансмедия“ попита БТК дали в новия състав на Надзорния съвет има квотно разпределние на представителите. Както има в повече големи компании с повече от един акционер. И както, впрочем, беше съставен предишният НС.

До редакционното приключване на статията от БТК не отговориха на въпроса. Но имената на участниците в НС дават доста отговори.

Въпрос за номинацията на Зено Майер в НС на БТК беше зададен и към една от компаниите, които той представлява – Accreda Management. До редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Какво е ясно в разпредлението

Със сигурност Спас Русев представлява себе си. Двама от новите директори са от системата на ВТБ и няма как да не се причислят към руската банка. Това са сърбинът Боян Иванович и канадецът Бруно Дюшарм. Двамата са участници в борда на руския телеком Tele2 (ООО „Т2 РТК Холдинг“). Ясна е номинацията и на Франц Хьорхагер, който е изпълнителен директор на базираното в Австрия Mezzanine Management. Той е представител на миноритарните акционери, групирани около фондовете на американския инвеститор Майкъл Таненбаум.

Така единствената неизвестна остава около номинацията на Зено Майер. Ако се спазва точното разпределение по квоти, то той би трябвало да представлява интересите на новия голям собственик в структурата на БТК – Милен и Георги Велчев и Красимир Катев. Но тук логичният въпрос е защо те не присъстват директно, а ще търсят представителство през „лице назаем“. Още повече, че Георги Велчев вече беше член на надзорния съвет БТК в предишния му състав.  „Студия Трансмедия“ не успя да се свърже с Георги Велчев.

Според източник на „Студия Трансмедия“, запознат с бизнеса на ВТБ, Зено Майер също представлява интересите на руската банка. Което значи само едно – че ВТБ има пълен контрол над НС на телекома. Логиката на това е, че банката има притеснения по обслужването на кредита, който групата й отпусна за „затварянето“ на сделката за БТК през август 2016 г. Руската банка финансира с 240 млн. евро затварянето на трансакцията, при която водената номинално от Спас Русев люксембургска VivaTelecom придоби 100% от друга базирана в Княжеството компания InterV Investment – косвен едноличен собственик на БТК.

Когато кредитът бъде изплатен, а това значи при препродажбата на БТК, ВТБ ще се оттегли от надзора. Но докато това не се случи, банката иска да има реален контрол.

Според  друг източник на „Студия Трансмедия“ обаче Зено Майер е „политическа“ номинация. Функцията му е да представлява интересите на политически лица, замесени в преструктурирането на контрола над БТК.

Бившият собственик на 43% от БТК Цветан Василев на няколко пъти обяви в публични свои изяви, че интерес към БТК е имал ДПС депутатът Делян Пеевски. Според Василев през май 2014 г. Пеевски е поискал дял от 10% в БТК. След като не го е получил, как и ред други активи, които двмата е трябвало да поделят в някаква пропорция, е започнала и атаката по КТБ.

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *