Главният прокурор да започне проверките от Цацаров

Главният прокурор да започне проверките от Цацаров

 

Какво се крие зад небивалата активност на прокуратурата от последната седмица, която извика възхищението на Бойко Борисов? Бъдещият премиер похвали зачестилите акции и дори провидя в тях „румънски модел“, иначе силно недолюбван и публично критикуван от определен кръг магистрати, включително и от главния прокурор.

Не трябва обаче да си специалист по корпоративно право, за да се сетиш, че зад въпросните проверки на прокурорите няма „румънска връзка“. Някаква връзка има, но тя не е румънска, а българска. И не е връзка, а връзки, в другия смисъл на думата.

“Уверявам ви, че действаме по график”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова след проверката в НЕК днес. Ние обаче искаме да знаем по какви критерии е направен този график и кое предизвика възобновяването на стари проверки, резултатът от които до ден днешен е неясен.

Сегашните акции започнаха непосредствено след прословутата среща в ЦУМ между Георги Гергов, Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Ако Дончев не беше се оплакал, че е бил притискан от другите двама участници, рандевуто щеше да си остане тайна и проверките на прокуратурата вероятно щяха да са по-разредени и по друг график.

През последните години сме виждали периодично много шумни акции, но винаги съобразени с някаква конюнктура, и които приключват така внезапно, както са и започнали. Снощи влизат в АПИ – за магистрала Марица, за която преди време спечелила поръчка и фирмата „Пътища – Пловдив“ АД, която е била по някое време собственост на Георги Гергов. Демек – главният прокурор е еднакво репресивен – и към двамата – не само към Дончев. Влизат и в НЕК веднага след шумното изземване на документация пред телевизиите от КЕВР, която засяга и фирмата на Дончев „Овергаз“. Това вече е и за ухото на народа – лошите вдигат цените. Всъщност сигналът срещу газовите фирми на Сашо Дончев е още от януари. Можем само да изразим едно голямо обосновано съмнение за връзката „проверка- Дончев – Комарницки“ на априлската среща в ЦУМ.

Дебютантът във властта и бизнесмен Веселин Марешки реши да се докара на главния прокурор с едно доста лежерно изказване за срещата в ЦУМ – нямало нищо лошо бизнесмени да се срещат с главния прокурор.

Вярно, Марешки засега не е обект на проверка, но знае ли човек. Няма лошо бизнесмен и главен прокурор да се срещат освен при някои обстоятелства, когато възникват съмнения. Главен прокурор примерно не може да се среща с проверявано лице, какъвто е Сашо Дончев. Да не говорим, че лицата може да се окажат две – и Гергов.

По всичко личи, трескавата дейност на прокуратурата цели едно – да смекчи ефекта от цумгейт, но и да „превантира“ някои хора с власт и влияние, които не играят правилната игра, а другите да си вадят някои поуки.

Днес в защита на главния прокурор се хвърли и представителят на ВСС Ясен Тодоров. Дето се вика, по-добре да не беше. Защото от такава „защита“ ефектът е точно обратният. Председателят на етичната комисия на ВСС Тодоров съзря битка между държавата и олигархията, като според неговото виждане държавата се представлява от главния прокурор, а олигархът е Сашо Дончев. Може и други според случая.

Забележителният момент от изказването на Тодоров е, че поведението на този „влиятелен човек“ Сашо Дончев е „учудващо“. Защото вместо да приказва пред медиите, Дончев е трябвало „да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно“. Очевидно под „канален ред“ той има предвид прокуратурата.

Тодоров нападна и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който по-рано поиска Цацаров да бъде изслушан от ВСС и да разкаже за срещата си с Дончев. Заради това искане Ясен Тодоров поиска оставката на Панов от председателското място във ВКС, „ако му е останала капка достойнство“.

„Станал си председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако се разграничаваш от тях, подаваш си оставката. Попитайте какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев. Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места“, обясни Тодоров.

Ще повторим репликата на Ясен Тодоров: „Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри?“

И май Тодоров дори не си дава сметка, че шамарът, отправен към Лозан Панов, попадна директно върху Цацаров, който също е един от „тримата големи“. А Гергов какъв е? Той дори след оставката от ИБ  продължава да е един от ръководството на БСП.

Утре шестима членове на Висшият съдебен съвет, сред които и Лозан Панов, се канят да поискат оставката на главния прокурор. Преди това бившият министър Христо Иванов също я поиска. Брюкселските магистрати си водят бележки, граждани протестират пред Съдебната палата. В такава напрегната обстановка на главния прокурор едва ли му е много комфортно.

Няма съмнение, че Сотир Цацаров няма да си подаде оставката заради някаква среща в ЦУМ с бизнесмени, при това в качеството му на частно лице, както го видяха някои. Но дали пък не е възможно главният прокурор да направи проверка на частното лице Сотир Цацаров за злоупотреба с функциите на висш магистрат?

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *