България остава последна в ЕС по свобода на медиите

България остава последна в ЕС по свобода на медиите

България заема 109. място по свобода на медиите в новата класация на „Репортери без граници“. С това страната е най-ниско класираната държава – членка на Европейския съюз, въпреки че се изкачва с четири места нагоре спрямо предишното издание. Покачването се дължи основно на цялостното влошаване на медийната среда в света.

Текстът, който обяснява оценката за България не е променян за трета поредна година.  Според авторите на класацията място на България се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски.

Пеевски е представен като бивш директор на националната разузнавателна служба и притежател на Нова българска медийна група. Според „Репортери без граници“ тази група притежава близо 80% от пазара в България.

Къде сме ние

България е непосредствено след Габон и преди Парагвай. Двете най-близки европейски страни са Черна гора – заемаща 106. място и Македония на 111. позиция. След нашата страна се подреждат основно африкански страни. Голямото изключение е Турция.

Дори след лекото си изкачване България остава много назад спрямо мчстото си преди десетина години, като през 2006 страната бе на най-добрата си позиция – 35. Място. Оттогава страната ни се движи само надолу, като в последните години спадът се ускори.

Персоналният индекс за състоянието на медиите в страната през 2016 г. достига 35.01. За сравнение лидерът Норвегия е с показател 7.6.

За сравнение Румъния се изкачва до 49. позиция, а Сърбия заема 66. място – с няколко позиции надолу.

Положението се влошава

Медийната свобода се влошава в световен мащаб. Картата на „Репортери без граници“ потъмнява. В класацията за 2017 г. вече 21 страни са оцветени в черно. Това е най-ниското ниво на медийна свобода и означено като „много лошо“. Увеличава се бройката и на страните в червен цвят, сред които е и България. Оценката за тях е, че медийната свобода е в „лошо“ състояние.

В края на класацията остават три страни, които заемат последните позиции още от създаването й на индекса през 2005 г. – Северна Корея, Туркменистан и Еритрея. Това са държавите, където всяко мнение извън държавната пропаганда е потискано и смачквано, обясняват от „Репортери без граници“.

Само четири страни в Европа са оцветени в червено и едната от тях е България. Останалите са Русия, Турция и Македония.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *