Шестима от ВСС искат проверка по случая „Цацаров – Гергов – Дончев“

Шестима от ВСС искат проверка по случая „Цацаров – Гергов – Дончев“

 

Днес членове на Висшия съдебен съвет внесоха предложение – на заседанието на пленума в четвъртък да се включи допълнителна точка с искане за проверка по случая „Цацаров – Гергов – Дончев“. Информацията е от блога на члена на съвета Калин Калпакчиев:

„Шестима членове на ВСС – Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева, внесохме за разглеждане в заседанието на пленума на ВСС, насрочено за 27 април 2017 г. допълнителна точка относно:

Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев.

Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. Висшият съдебен съвет е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение.

Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет.“

Миналата седмица Сашо Дончев съобщи, че през март – в навечерието на предсрочните парламентарни избори, бизнесменът и доскорошен член на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов го е поканил в офиса си, където дошъл и главният прокурор Сотир Цацаров. Той изразил по думите на Дончев неодобрително мнение за вестник „Сега“ и карикатуриста Комарницки, освен това попитал Дончев защо подпомага партията „Да, България“, като си има хубав бизнес, и под формата на риторичен въпрос казал на издателя, че „контактите му са под контрол“.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *