Новите изтребители за армията ще бъдат Gripen

Новите изтребители за армията ще бъдат Gripen

Министерството на отбраната (MO) e избрало да се спре на шведската Gripen като доставчик на нови изтребители за българската армия. Това пише в. „Сега“ като се позовава на свои източници от МО.

Решението на МО е взето след получени оферти от Португалия, САЩ, Швеция и Италия. В сряда ще бъде гледано от Министерския съвет, а след това – от парламента.

Военното министерство избираше между три възможности – изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, изтребители втора ръка Eurofighter от Италия и новите шведски Gripen.

След като правителството даде мандат за воденето на конкретни преговори, сделката трябва да мине през парламента, тъй като става дума за междудържавен договор за над 100 млн. лева.

 

Според източниците на “Сега” върху избора на нов изтребител освен факта, че става дума за последно поколение изтребител, е повлиял срокът на доставка. Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото – 18 месеца от времето на подписване на договора.

Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно. Покупката на 8 изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1.5 млрд. лв. и няма как да бъдат платени накуп.

При гласуването на проекта от предишното Народно събрание беше решено всяка година да се отпуска определена сума пари, за да се покрият плащанията по проекта до 2020 г. Евентуално след това – до 2023 г., ще се купят още 8 изтребителя. Вторият етап е несигурен, защото МО готви и други два проекта – купуване на патрулни кораби за над 800 млн. лв. и нови бронирани машини за над 1 млрд. лв.

 

Категории Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *