Президентът е бил информиран за заплахите към Дончев

Президентът е бил информиран за заплахите към Дончев

Според издателя на „Сега“ оказаният му натиск е заради борбата му срещу монопола на „Булгаргаз“

 

Съюзът на издателите официално е информирал президента Румен Радев за заплахите от страна на главния прокурор Сотир Цацаров спрямо издателя на в. „Сега“ и собственик на „Овергаз“ Сашо Дончев.

Това стана ясно от участие на Дончев по Нова телевизия, в което той отново разказа за срещата с магистрат №1, на която Цацаров разпитвал бизнесмена за връзките му с партията на Христо Иванов и за това дали той е човекът, който финансира телевизия BiT. На същата среща според Дончев главният прокурор му обяснил и че телефонът му се контролира.

„Случката бе на 21 март и не бе използвана предизборно. Веднага след изборите обаче успях да предизвикам извънредно заседание на Съюза на издателите по темата и изпратихме писмо до президента. То е внесено на 5 април“, каза Дончев.

Според него в сигнала издателите са посочили, че срещата на главният прокурор с Дончев съдържа тревожни за факти.

„Чакам реакция от президента, каквато няма до ден днешен“, каза бизнесменът.

Днес скандалът около срещата Цацаров – Дончев ще получи и чисто политическо продължение. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов от ръководството на червената партия. Това се случи след като се разбра, че именно той е бил посредника между главния прокурор и бизнесмена.

Гергов отказа да подаде оставка, а днес Националния съвет на БСП ще заседава по темата. Нинова снощи обясни, че решението ще бъде „или аз, или Гергов“.

Сашо Дончев заяви пред бТВ, че е отишъл на срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, защото допускал човешки разговор. За разговора им се разбра преди два дни от видео в социалната мрежа YouTube от среща на Дончев с Дамския бизнес форум, проведена на 30 март.

Вчера пред телевизия Би Ай Ти Дончев обяви, че срещата е била организирана от члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и се е провела в офиса му в ЦУМ.

Попитан защо е приел срещата в офиса на Георги Гергов, Дончев заяви: „Ами, точно това не подсказва ли по-скоро, че той не отива там като главен прокурор, а като Сотир Цацаров.“

Според него оказаният му натиск е именно заради борбата му срещу монопола на „Булгаргаз“. „Не може председател на борда на „Булгаргаз“ да е ченге. Доказано с досие на Държавна сигурност. Той няма нищо общо с газа, с енергетиката. Какво прави там“, попита Дончев и добави: „Не е възможно регулаторът да стои като ням свидетел, когато се затваря пазарът. Когато се злоупотребява с монополна позиция. Неговата роля е да не допуска тези неща.“

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *