Да очакваме ли неочакваното на изборите във Франция в неделя?

Да очакваме ли неочакваното на изборите във Франция в неделя?

 

Изборите във Франция на 23 април са по-важни от Брекзит и избора на Тръмп взети заедно и умножени по две, пишат анализаторите.

Кои са участниците?

На първия тур ще се явят 11 кандидати, като петима от тях имат шанс да достигнат до финалната битка. Дни преди вота социолозите прогнозират оспорвана битка, тъй като разликата между първите четирима кандидати е в рамките на 3-4%.

Емануел Макрон. Бивш член на Социалистическата партия и министър на икономиката, сега Макрон е считан за бизнес ориентиран и центрист. В кариерата си има успешна сделка между Nestlé и Pfizer като инвестиционен банкер. Политическата му партия обединява леви и десни идеи, като се определя по-скоро като надпартийна организация.

 

макрон

Емануел Макрон среща голямата си любов в гимназията, където Бриджит е учителка по литература / Снимка: Getty Images

Марин Льо Пен. Председател на крайно дясната партия Национален фронт, потомствен политик. Най-смелото й предложение е референдум за напускане на еврозоната, а изказванията й в подкрепа на Русия и Владимир Путин вбесяват целия европейски елит. Затова победа на Льо Пен ще се изтълкува като още по-силен Brexit.

льо пен с путин

Марин Льо Пен на среща с Владимир Путин в Москва през март 2017 г. / Снимка: БТА

Франсоа Фийон. Министър по времето на Никола Саркози, той можеше да стане изключително успешен ход на партията си, ако не бяха скандалите с фиктивни назначения на съпругата и две от децата му. Това остави на заден план намеренията му да ограничи ролята на държавата в икономиката и да спаси Франция от хроничен бюджетен дефицит и огромен дълг.

 

фийон

Франсоа Фийон със съпругата си Пенелоп Фийон / Снимка: Getty Images

Жан-Люк Меленшон. Социалист по убеждения, който напусна традиционната френска левица и основа собствена, крайно лява партия. Той критикува много ЕС и икономическия глобализъм. Меленшон обвинява Брюксел, че поставя на първо място бизнеса, а не работниците, настоява Франция да се оттегли от НАТО и от договорите с ЕС.

 

меланшон

Жан-Люк Меленшон по време на предизборната кампания

 

Какво прави тези избори различни?

  • Вероятно за пръв път президентът на Франция няма да е от двете най-големи партии – на социалистите и републиканците.
  • В навечерието на изборите, на 20 април, в Париж – на емблематичната улица „Шанз-Елизе“, привърженикът на Ислямска държава Абу Юсеф извърши поредното терористично нападение във Франция, този път над полицаи.
  • За първи път има кандидат, който ще стигне до балотаж и е против Европейския съюз – това е Марин льо Пен. Очаква се тя да предизвика референдум за членството в ЕС и да доведе до Фрекзит. Това от своя страна ще отслаби силно самия Европейски съюз, защото след Брекзит, това е втората силна икономика, която ще се откъсне от съюза.

Изборите във Франция са част от процеса на промяна на Европейския съюз, който засега виждаме само като дезинтеграция след референдума във Великобритания. Анализаторите пишат, че неговото финансово отражение в глобален мащаб е дори от по-голямо значение.

Възможните последици

„Основният сценарий е покачване на еврото при неуспех на Льо Пен и Меленшон. Единната валута се движи в добре очертан възходящ канал от края на миналата година досега. Всяка изненада на изборите ще създаде предпоставки за силно поевтиняване на еврото при спад под равнищата от 1.05 – 1.06 EUR/USD“, пише “Investor.bg”.

От друга страна ефектът „Тръмп“ вече започна да отслабва, защото много от очакванията към него не се случиха по начина, който описваха част от кандидатите и най-вече Марин Льо Пен. Тръмп не тръгна към сближаване с Русия, нещо повече – бомбардира Сирия и промени отношението си към президента Башар ал Асад, когото Льо Пен подкрепя. Това може да доведе до по-слаб резултат за кандидатката на крайната десница, отколкото се очакваше преди това.

Френските избиратели ще търсят усилено по-малкото зло, защото вече имат пред себе си изненадващите резултати от президентските изборите в САЩ и референдума във Великобритания. Това е политически опит, от който могат да се възползват без да се е стоварил директно върху тях.

За френските избиратели независимият центрист Еманюел Макрон може да се превърне в това, което е Марк Рюте за Холандия – по-малкото зло. Макрон определя себе си като крепост срещу национализма и протекционизма на Америка на Тръмп и Русия на Путин. Миналата седмица той заяви, че иска ЕС да се реформира отвътре, тъй като „мнозина чужди ръководители открито желаят Европа да бъде отслабена: Доналд Тръмп, Владимир Путин, както и основните авторитарни лидери в Близкия изток“. Социологическите агенции също дават малка преднина именно на Макрон.

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *