Новоизбраното 44-то Народно събрание започва работа

Новоизбраното 44-то Народно събрание започва работа

 

Новото 44-то Народно събрание бе свикано с указ на държавният глава Румен Радев и съгласно чл. 75 от Конституцията ще бъде открито от най-възрастния народен представител – Тома Томов от ПГ на „БСП за България“. Президентът Радев ще присъства в залата, за да чуе изявленията на партийните лидери.

„Другата седмица връчвам мандат за съставяне на правителство, надявам се в началото на май кабинетът да бъде факт“, заяви президентът Румен Радев пред събралите в парламента репортери.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на влизане в сградата на НС каза, че „имаме ситуация, най-меко казано, опасна. Стабилността за момента на Балканите минава през България. Ние сме много важни за Европа. Ако сме истински политициq можем да направим много за България. Европа я е страх от Европа, а ние сме на границата с нея“.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, от своя страна заяви на влизане в сградата на парламента: „44-тият парламент няма да изкара пълния си мандат от 4 години. Това заяви преди откриването на новото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ще внесем предложения за анкетни комисии, които да установяват нередности при заплащането и осигуровките на работници в страната“

На първото си заседание депутатите ще положат клетва, чийто текст гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

В рамките на заседанието изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. В 44-то Народно събрание с най-голяма парламентарна група е ГЕРБ, която наброява 95 народни представители. „БСП за България“ е втора по големина с 80 депутати, следвана от „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ с 27, ДПС – 26 и „Воля“ – 12.

След изявленията ще бъде избран председател на 44-то Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Вече са ясни и кандидатурите на парламентарните групи. За председател на парламента ПГ на ГЕРБ номинира Димитър Главчев, а за заместник-председател – Цвета Караянчева. „БСП за България“ предлага за зам.-председател на парламента Валери Жаблянов. „Обединени патриоти“ залагат на кандидатурата на Явор Нотев, ДПС предлага д-р Нигяр Джафер, а „Воля“ – Веселин Марешки.

След избора на председател и зам.-председатели, народните представители трябва да приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Новото 44-то Народно събрание не стартира с високи равнища на доверие и очаквания, защото след последните извънредни парламентарни избори броят на недоволните български граждани остава много по-висок, отколкото този на доволните. Така че, най-голямото предизвикателство пред новия парламент е да създаде доверие към себе си сред българските граждани. Тази задача ще е най-трудната, но все пак той ще трябва да се опита да спечели това доверие, за да има тежест в обществения живот на страната.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *