Турция след референдума: Протести и извънредно положение

Турция след референдума: Протести и извънредно положение

Противниците на конституционните промени, разширяващи правомощията на президента в Турция, излязоха за втора поредна вечер на протести, предаде  bTV.

Според официалните данни от турския Върховен избирателен съвет на вота в неделя малко над 51% от гласоподавателите са подкрепили реформите.

Демонстрации снощи имаше на различни места в Истанбул, като кварталите „Бешикташ“ и „Кадъкьой“. Протестиращите не признават резултатите от референдума.

Това са малки за мащабите на Турция протести – от по 1000 – 2000 души, но именно с такива малобройни акции в защита на парка „Гези“ започнаха размириците през 2013 г.

Около 2 хиляди протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: „Крадец, Убиец, Ердоган!“ Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В „Кадъкьой”, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: „Не“-то не е приключило, а тепърва започва.“ Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Големите медии в Турция не отразяват това недоволство. В реч пред свои привърженици в Анкара президентът Реджеп Тайип Ердоган го иронизира, като каза: „Виждам, че онези с тенджерите и тиганите пак са излезли“.

На този фон вчера Съветът за национална сигурност реши да удължи извънредното положение в страната. Утре предстои парламентът да гласува това решение, но едва ли ще има проблем то да бъде одобрено.

Мярката беше въведена на 19 юли – дни след неуспешния опит за преврат.

Що се отнася до референдума, международните наблюдатели обявиха, че той е далеч от признатите стандарти. Ердоган обаче контрира, че Турция не признава оценката на Европа, пред чийто врати чака вече 50 години.

Същевременно лидерът на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу обяви, че е доволен, че близо 50% от гласувалите са избрали отговор „Не“, като така са защитили демокрацията и републиката. Според някои експерти това изказване признава резултата от вота и с него опозицията прави крачка назад.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *