Открит е уран и във водата на Първомай

Открит е уран и във водата на Първомай

 

Наличие на естествен уран е открито в два от 13-те кладенеца в Първомай. Уран е открит и в един кладенец в село Караджалово. Пробите са взети на 13 април, съобщи БНР. Водата от кладенците е спряна. Няма опасност за населението. Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК – Пловдив.

Началникът на отдел „Радиоактивен контрол“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив д-р Цвета Иванова увери, че опасност за населението няма. Тя обясни, че превишението на нормалните стойности е нищожно.

Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК-Пловдив. Иванова подчерта, че става въпрос за естествен уран 238 и е нормално стойностите му в един момент да се повишат. Радиотоксичността му е ниска, увери още Цвета Иванова.

От своя страна кметът на Първомай Ангел Папазов посочи, че водата от трите кладенеца е спряна още в четвъртък. Жителите на общината се снабдяват с вода от други водоизточници.

Припомняме, че уран бе открит и във водата в Хасково. Там е наложена забрана за употребата на вода за пиене и готвене. Пред болници, социални заведения и в отделни квартали са разположени 12 водоноски. Местните жители започнаха подписка и възнамеряват да съдят държавата в Страсбург.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *