Дикме: България е изключително зависима от Турция

Дикме: България е изключително зависима от Турция

Бившият член на ДПС смята, че турският президент не заплашва целостта на страната

 

 Изборният резултат от референдума в Турция е такъв, какъвто е решил народът. Съмнения за манипулации винаги има, но разликата е 1,4 млн. души никак не е малка. Виждаме, че само с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не може да се спечелят избори.

Така бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който напусна ДПС преди десет години, коментира победата на турския президент Реджеп Ердоган в неделя.

При този резултат на референдума в Турция никой не може да бъде сигурен кой ще спечели президентските избори в страната през 2019 г., каза още той.

Според него конституцията ще бъде променена още преди 2019 година. Първата промяна ще бъде президентът да може да бъде лидер на партия. Реджеп Ердоган ще се възползва от това.

Икономическите показатели леко се покачиха от вчера. Това показва, че доверието в управлението на Ердоган започва да се връща. Това поне показват данните. Интересно е, че партията на Ердоган за първи път не е водеща в Истанбул и Анкара.

Другото интересно е, че партията на кюрдите завладя цяла Източна Турция. Не трябва да се плашим от смяната на системата при комшиите. Не знам дали можем да говорим за диктатура или за управление на силна ръка. САЩ също са президентска република, даде пример Дикме.

Турция е бързо развиваща се икономика. Ние трябва да се съобразяваме с това. България е зависима икономически от Турция. Властите трябва да следят и анализират много добре събитията в нашите съседи. Трябва да бъдем внимателни. Може да се направи екип, който да помага на правителството в тези анализи. Няма човек в Турция, който да мисли за България като за бивша територия, включително и Ердоган. Те работят за мир на Балканите, мир в Турция. ДПС ще продължи да бъде изолирана от Анкара, докато ДОСТ ще продължава да трупа дивиденти, прогнозира още той.

Дикме смята, че още преди президентските избори конституцията ще бъде променена. Едно от първите неща, които Реджеп Тайип Ердоган ще предприеме, пък ще е да се възползва от новопридобитото си право да се върне начело на партията си. Така, със силна ръка, той ще се опита да я консолидира и подготви за 2019 г. Що се отнася до изказванията му за смъртното наказание – че ще бъде обсъдено веднага и може дори да е предложи на нов референдум, може да се сметне за популистко изказване, смята Дикме.

На въпрос дали Ердоган се превръща в султан, гостът коментира, че диктатурата не е полезна за нито една държава, а дали Турция се превръща в диктатура или в управление на силната ръка – това времето ще покаже. „Нека не се плашим от комшиите“, призова той и посочи, че там ще има смяна на политическата система, по света има и други страни, които са президентски републики, включително САЩ. „Друг е въпросът как ще бъде използвана тази власт. Кой може да гарантира, че няма да дойде след 2 – 3 години на власт някой, който не е добре със здравето?“, попита Дикме.

Той обаче посочи, че след обявяването на изхода от референдума стойността на турската лира се е повишила с 1%, което показва доверие на световните пазари и очакване за стабилизация на страната.

Според Дикме българските власти трябва да следят ситуацията и да са много предпазливи. България е изключително зависима от Турция от икономическа гледна точка, посочи той.

Гостът каза още, че има честта да познава част от обкръжението на Ердоган и „не бих казал, че имат старомодно мислене. Може би е малко по-религиозно, но имат ясно икономическо мислене. Не приемат България като провинция. Няма човек, включително Ердоган, който да иска нещо да става в България, те искат мир на Балканите“.

Дикме прогнозира, че ДПС ще продължава да бъде в изолация от Турция за сметка на ДОСТ.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *