Честито Воскресение Христово!

Честито Воскресение Христово!

Патриарх Неофит: „Христос Воскресе! Посрещаме нашия спасител, тържествуващ над смъртта!“

Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе!, издигна глас в полунощ българският патриарх Неофит, а множеството в и около катедралния храм „Св. Александър Невски” му отговори: „Во Истина Воскресе!”.
С четене на текстове от Светото евангелие патриархът се обърна към събралото се множество от църковни служители и миряни пред храма. След това той обяви радостното събитие с „Христос Воскресе!“ Камбаните на храма зазвъняха празнично, а небето се проясняваше след изсипалия се по време на тържествената церемония пролетен дъжд. Като символ на пречистването и радостта!
„Преизпълнени с пасхална радост, огрени от светлината на Светото ни Възкресение днес отново посрещаме нашия Господ и Спасител, тържествуващ над греха, смъртта и тлението, над всички небесни сили и над тъмнината и на злото“, каза Негово Светейшество.
„Посрещаме, възпяваме и прославяме този, който заради нас дойде в нашия сват, пострада и всичко претърпя, за да надвие мрака и ни дарува своето спасение и вечния живот”, продължи той. „Посрещаме и се покланяме пред онзи, който в тайнството на богочовечеството въздигна човешката природа до онези божествени висини, за които тя бе създадена от самото начало, но от които бе отпаднала поради завистта и непослушанието. Посрещаме и заедно с цялото творение величаем онзи, който извърши немислимото, подчерта патриарх Неофит и поздрави всички българи с най-светлия духовен празник на православната църква
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

В нощта на събота срещу неделя християните празнуват в черквите, когато отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите (пеейки):

Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых.
От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи (които по традиция носят по домовете си). При пеене на тропара „Воскресение Твое Христе Спасе“ всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма, при биене на камбаните, свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“.
козунак-основна
Много хора свързват Великден с боядисването на яйцата, като най-важното сред тях е червеното яйце. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.
Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *