Чавушоглу критикува чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху референдума в Турция

Чавушоглу критикува чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху референдума в Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу остро критикува днес чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху исторически референдум в Турция за разширяване на президентските пълномощия, предаде Асошиейтед прес. Чавушоглу отправи тези критики, когато даде своя глас на референдума в окръг Анталия.

Някои „от чужбина се опитаха да кажат на турската нация какво да прави“, посочи Чавушоглу. „Те заеха страна, но днес решението принадлежи на нашата нация“, каза той.

Чавушоглу не уточни кого има предвид, но по време на кампанията за референдума се създаде силно напрежение между Турция и някои европейски страни, по-специално Германия и Холандия, отбелязва АП. Ердоган обвини двете страни в „нацистки практики“ заради това, че не дадоха разрешение за агитационни прояви сред турската диаспора за насърчаване на гласуване с „да“ на референдума, в които бе планирано да участват турски министри.

През март холандските власти отказаха разрешение за кацане в Холандия на самолета на министър Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам. В отговор на това Турция заяви, че спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *