94 жертви в Афганистан след хвърлянето на най-голямата бомба от САЩ

94 жертви в Афганистан след хвърлянето на най-голямата бомба от САЩ

 

94 души са били убити от хвърлянето на най-голямата неядрена бомба на САЩ в Източен Афганистан. Те са бойци на „Ислямска държава“, а сред тях са четирима висши командири, според представители на местната власт цитирани от ДПА и БТА.

Ударът дойде на Велики четвъртък.

Според управителя на областта Ачин Есмаил Шиуар няма цивилни жертви – местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Американците използвали свръхмощната бомба, защото обикновена не би се справила с командния център на ИД, скрит в планински район. При удара са били унищожени 300-метров тунел, леко и тежко оръжие, твърди Министерството на отбраната на Афганистан.

Използваната „майка на всички бомби“ тежи близо 11 тона. Взривната ù сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.

След него американският генерал Джон Никълсън увери, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на съответната цел.

„Ударът бе срещу ИД в Афганистан, но посланието е насочено към Русия и Северна Корея. А това е много опасна игра“ написа Флориан Вайганд в коментар за „Deutsche Welle“.

„Кой само би могъл да си го помисли: точно на Велики четвъртък, в началото на Страстната седмица, именно САЩ – самозваният пазител на християнските ценности – за първи път използваха най-мощната си конвенционална бомба“, пише той.

Бомбата GBU-43. Снимка: wikimedia

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *