Референдумът в Турция е на кантар ден преди провеждането му

Референдумът в Турция е на кантар ден преди провеждането му

 

Последен ден от кампанията за турския референдум, който трябва да реши дали Турция ще се доближи до едноличен режим. Последните проучвания дават преднина с по-малко от 2% за подкрепящите промените в турската Конституция, които ще дадат властта изцяло в ръцете на президента. Изходът от референдума в последните седмици обаче е на кантар, като всички прогнози се движат в рамките на статистическата грешка.

Върховната изборна комисия наложи забрана за политическа пропаганда, прогнози и коментари по медиите от 12 ч. местно време в петък до неопределен час в неделя, когато е изборният ден.

В Истанбул 10 милиона души имат право на глас. В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени провеждат митинг. Митингът се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция – Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт.

”Турция има 100-годишен демократичен опит. Не можем да се откажем от него сега, за да дадем цялата власт в ръцете на един човек. Това е неприемливо. Едноличното управление не е демокрация”, коментира Ерхан Бозан от Републиканска народна партия.

От трибуната на среща с местни синдикалисти лидерът на партията Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция иска да е част от цивилизования свят и призова симпатизантите си да отхвърлят промените, съобщи БНТ.

”Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с „не“, за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек”, призова Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партияНа площад „Галата“ привържениците на „да“ обясняват, че промените ще направят държавата по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна.

”Аз съм за промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с „да“ в името на това знаме. Обичам те, Ердоган. Да, да, да!”, казва привърженик на президента и промените в Конституцията.

Митингите и на опозицията, и на привържениците на „да“ преминават при изключителни мерки за сигурност след арестите на предполагаеми атентатори в деня на референдума.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *