В СУ се проведе българо-японски форум с участието на нобелист

В СУ се проведе българо-японски форум с участието на нобелист

 

В аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя българо-японския научен семинар „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“, организиран от Министерството на образованието и науката, и от посолството на Япония в България.

На форума присъстваха посланикът на Япония у нас Шиничи Яманака, министърът на образованието и науката проф.Николай Денков, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, заместник-ректорът на Софийския университет проф.Николай Витанов, предишните ректори на СУ – акад. Благовест Сендов и проф. Иван Лалов, преподаватели, изследователи и студенти.

Посланик Шиничи Яманака поздрави присъстващите и подчерта, че се очаква в бъдеще информационните и комуникационните технологии да доведат до сериозни промени в производството, транспорта, здравеопазването и публичните услуги. По думите на японския посланик, ще настъпят редица промени в начина на работа и живота на хората.

Официален гост-лектор на семинара беше д-р Хироши Амано от Университета в Нагоя, който е носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. Във форума участваха също д-р Мичинари Хамагучи – председател на Японската агенция за наука и технологии, и Нобумаса Цуцуй – председател на компанията „Токайски медицински продукти“.

Заместник-ректорът на СУ проф. Николай Витанов подчерта, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на този интересен семинар, посветен на науката, технологиите и иновациите. Той отбеляза, че СУ е на второ място след БАН по брой на научни публикации в списания. За 2016 г. изследователите на СУ имат почти 700 публикации в научни списания и над 17 000 цитирания.

Проф. Витанов изтъкна, че Софийският университет е единственият български университет, който има традиции в преподаването на японски език и култура. Той говори и за развитието на специалността „Японистика“ в СУ през последните 30 години, като подчерта изключителната подкрепа от страна на японското посолство у нас и на различни японски фондации. Проф. Витанов отбеляза, че активно се развиват студентската и преподавателската мобилност и даде пример с отличните отношения, които Софийският университет поддържа с 19 университета в Япония.

Министър Николай Денков каза, че както България е много популярна в Япония със своята култура, така и Япония е популярна тук, като нацията, която е отличен пример за това как науката и технологиите могат да работят заедно в името на обществото.

Категории ЦивилизацияЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *