Пеевски се раздели със светлата част на тъмния си бизнес

Пеевски се раздели със светлата част на тъмния си бизнес

 

Собствениците на „Булгартабак“ си запазват производствената част на бизнеса, която най-вероятно ще бъде изнесена извън България, в дружество извън групата и ще акцентира на черния пазар

Сделката, при която Бритиш Американ Табако (БАТ) купува дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ и основните марки цигари на „Булгартабак“ е класически пример за трансформиране на политика в бизнес. С подобаваща му доза корупционна добавка.

Сделката е практически за най-светлата част от бизнеса на контролирания от ДПС депутата Делян Пеевски „Булгартабак“. БАТ получава най-вече развита дистрибуторска мрежа. От февруари 2017 г. „Експрес Логистика & Дистрибуция“ е еднолична собственост на „Благоевград-БТ“ и за 2015 г. е направила оборот от 990 млн. лв. Това е близо два пъти повече от постигнато за 2014 г. Данни за 2016 г. все още няма.

Какво е разпределението в общата цена на сделката за 100 млн. евро не е ясно. Според източник на „Студия Трансмедия“, БАТ планират да произвеждат цигарите си в Сърбия, където разполагат с голяма фабрика. Фабрика на нивото на производството на „Булгартабак“, преди да бъде „потурчено“ от Пеевски и компания.

Основната част от цената на сделката, според източници от пазара, е именно за дистрибуцията. Марките са добавени към сделката, за да бъде облечена в някакви приемливи за БАТ репутационнни рамки.

Сделката със сигурност има положителна политическа оценка. Цигарените компании разполагат със сериозни лобита. Това, което Пеевски опитва в последните години – да изземва пазарен дял чрез промяна в акцизната политика, с помощта на очевидно подвластния му министър на финансите Владислав Горанов, няма как да бъде търпяно дълго от големите мултинационални компании.

Сделката без съмнение е успех за собствениците на „Булгартабак“. Компанията запазва производствената си база и терените си. Според източник на „Студия Трансмедия“, БТ ще преформатира бизнеса си като ще съсредоточи производството си във фабриката си в Босна и в новия си цех в Дубай. За него се носят доста слухове, като от „Булгартабак холдинг“ никога не се потвърждавали наличието му. Производството там най-вероятно ще бъде изнесено в съвсем различна за групата компания. В него и в Баня Лука ще бъде оргазнизирано производството за Близкия Изток и в частност „на черно“. Контрабандната стока беше най-големият репутационен проблем за „Булгартабак“ до скоро. Той постепенно се превърна и в политически проблем, след като турските спец служби на няколко пъти удариха контрабандни цигари с марки на БТ.  Медийни публикации сочат контрабандните цигари на „Булгартабак“ като основна причина за налагането на забрана за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган за влизане в Турция.

Сделката сега ще осигури сериозен финансов ресурс. 100 млн. евро. Какво ще се случи с него? Най-вероятно една част от парите ще напуснат групата „Булгартабак“ още на ниво „Благоевград-БТ“. Тя не е публична компания и може да сключва каквито си иска сделки. Чрез нея, например, Делян Пеевски финансира придобиването на сградата на Полиграфическия комбинат през октомври 2014 г. Тогава „Карано пропъртис – България“, собственост на лихтенщайнската Carano Establishment, плати на собствениците „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ 15 млн. евро. Веднага след това сградата беше дадена под наем на „Благоевград-БТ“, което практически я финансира.

Цената от 100 млн. евро съвпада напълно с индикативната стойност на продаващата се в момента Нова телевизия. Това вече доведе доста медийни спекулации по темата. Практиката на шведските собственици на Нова е да продават винаги на местен играч. Подобно сделка не е изключена, защото ще разшири медийното портфолио на Пеевски.

Слабо вероятно е парите да преминат калсическия път – към компанията-майка „Булгартабак холдинг“, а от там през дивидент към собственика BT Invest и към лихтенщайнските офшорки. При такъв сценарий част от печалбата ще трябва да отиде в КТБ, която е единственият по-голям миноритарен акционер след като Едоардо Миролио продаде своя дял на Пеевски, а след това ДПС депутата запокити общия дял от близо 11% в дубайската TGI Middle East, където концентрира целия си български бизнес.

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *