Германия: Мирно решение за Сирия с Асад и без Русия е невъзможно

Германия: Мирно решение за Сирия с Асад и без Русия е невъзможно

Трябва да положим всички усилия да бъде активизиран преговорния процес под егидата на ООН, казва Стафан де Мистура

 

Мирно решениe на конфликта в Сирия не може да бъде постигнато без участието на Русия, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Ясно е, че Асад като близък партньор на Русия играе важна роля в този конфликт и няма да има политическо решение без Русия или въпреки нея. Трябва да положим всички усилия, за да бъде активизиран протичащият под егидата на ООН преговорен процес на специалния посланик за Сирия Стафан де Мистура с привличането на Русия“, изтъкна Щефен Зайберт.

По думите му руският външен министър Сергей Лавров „още днес ще представи конкретни предложения как и при какви условия може да бъде извършено независимо и обективно разследване на газовата атака“.

Това Лавров е казал в телефонен разговор със Зигмар Габриел. „Той увери, че Русия е заинтересована в такова обективно разследване. Ние оценяваме това като важна и положителна стъпка“, каза Шефен Зайберт.

Говорителят добави още, че мирно решение на сирийския конфликт е невъзможно, ако Башар Асад остава държавен глава в дългосрочна перспектива.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *