Лов на хакери: По молба на САЩ в Европа е задържан още един руски програмист

Лов на хакери: По молба на САЩ в Европа е задържан още един руски програмист

 

По молба на САЩ в Испания е задържан още един руски програмист – 36-годишния петербургчанин Пьотр Лавашов, съобщава RT.

Според информацията, която руската телевизия е получила от съпругата на задържания Мария, през нощта полицията е нахлула в апартамента им в Барселона и задържала съпруга й. Лавашов е  задържан по подозрение за причастност към хакерските атаки, свързани с изборите в САЩ, според информация на полицията. RT припомня, че в началото на януари в Барселона беше задържан друг руски програмист – Станислав Лисов, който в случай на екстрадиране, го грозят 30 години лишаване от свобода.

„Самото задържане беше кошмар. През нощта при нас нахлу тълпа полицаи, като разбиха вратата на апартамента ни в Барселона. Всички бяхме сложени на пода и то пред очите на 4-годишното ни дете. Не отговаряха на въпросите ми. После ни затвориха с детето в друга стая и стояхме там два часа, без да мога да разговарям със съпруга си“, казва Мария.

Според Мария Лавашова, испанските полицаи са иззели от дома им всички електронни устройства.

„Помолих за ордер или някакъв друг документ, но  те казаха, че всичко са показали на мъжа ми. После го попитах в комисариата по телефона, но той каза, че са му показали някакъв документ на испански, без печат“, продължава разказа си съпругата на задържания.

„Казаха, че някакъв вирус, който уж бил създал съпруга ми, бил свързан с победата на Тръмп в изборите“, уточнява жената.

Съдът в Барселона е провел заседание с мадридския съд по Skype и в хода на заседанието е взето решение Пьотър Лавашов да бъде задържан под стража и откаран в барселонски затвор.

„Дори не ни дадоха възможност да повикаме адвокат. Обърнах се към руското консулство, но от там ми казаха, че имат много такива случаи“, казва Мария и уточнява, че все още с детето си е в Барселона и се опитва да помогне на съпруга си.

„В Русия Пьотр се занимаваше с различни стартапи – разработваше приложения за мобилни телефони. Имаме и агенция за организиране на мероприятия, в която не се меся“, подчерта тя.

Мария Лавашова се е обърнала за помощ към правозащитника и вицепрезидент на Международния комитет за защита на правата на човека Александър Йонов, който се занимава със защита на правата и на другия задържан програмист в Испания.

„Отново по молба на Съединените щати е задържан руски гражданин на територията на трета държава. … Полицията е конфискувала всички електронни носители на Пьотр и Мария, като изземването е станало без присъствие на свидетели, което може да стане повод за свободен достъп до информация, с цел придобиване на всевъзможни файлове, които могат да съдържат вредоносно ПО (програмно обезпечение)“, коментира ситуацията Йонов.

Правозащитникът смята, че властите в Съединените щати провеждат лов на руснаци за формиране на нови материали в рамките на разследването за така нареченото вмешателство на Русия в президентските избори на Америка.

„Това положение се превръща в заплаха за руснаците, които пътуват зад граница“, казва още правозащитникът пред RT.

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *