Турските граждани в България започнаха гласуването за референдума

Турските граждани в България започнаха гласуването за референдума

Турските граждани в България започнаха да дават гласа си в референдума за изменение на турската конституция.
Вотът се извършва в турското посолство в София. Пред сградата на ул. „Васил Левски“ в столицата има кола на жандармерията, както и полицейски автомобил.
Няма опашки от гласоподаватели и обстановката пред посолството е спокойна. По-голяма част от гражданите отказват да коментират, а единствените коментари на други са, че са упражнили правото си на глас.
На 16 април в Турция ще се проведе референдум за изменения на конституцията на страната, които предвиждат преминаването й към президентска форма на управление. Очаква се промените да увеличат изпълнителната власт на президентската институция, давайки на държавния глава правомощията да съставя кабинет, да подписва президентски укази и да запазва политическата си пристрастност.
Според анализатори, ако измененията бъдат приети, това ще бъде допълнително засилване на властта на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган, който е сред основните застъпници на промените. Днешното гласуване идва след засилено напрежение между Анкара и редица европейски столици, в това число и София. Турция влоши значително отношенията си с държави като Германия и Холандия, които забраниха на турски министри да агитират турски граждани на тяхна територия във връзка с референдума.
БГНЕС
Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *