Експерт: ударите на САЩ в Сирия демонстрират сериозността на намеренията на Тръмп

Експерт: ударите на САЩ в Сирия демонстрират сериозността на намеренията на Тръмп

Масивните ракетни удари на САЩ в Сирия целят да покажат сериозността на намеренията на Тръмп и да демонстрират, че сегашната администрация по нищо не прилича на администрацията на Обама, пише „Вашингтон пост“. Вестникът отбелязва, че подобен удар може да постави под заплаха живота на руските войници, намиращи се в Сирия.

Решението на президента Тръмп за изстрелването на ракети беше обяснено с желанието да бъде наказан Башар Асад за „използването на химическо оръжие“ и това е относително ясно, но сега главният проблем е какво ще последва след всичко това, пише още американското издание.

Американските военни разработват варианти за удари по Сирия още от 2013 г., когато „сирийският диктатор унищожи повече от хиляда свои граждани“, съобщава изданието.

Основната разлика между 2013 и 2017 г. е в нарасналия риск от засилване на конфликта. Изначално ударите по складове с химическо оръжие се смятат за доста опасни, защото могат да нанесат вреди на цивилното население. Вместо това военните планираха да поразят подразделения на химическите войски, също авиация и артилерия, която би могла да бъде използвана за атаки с отровни вещества.

Освен това, в Сирия се намира руски военен контингент и системи ПВО, които са способни да свалят самолети на американската авиация, пише „Вашингтон пост“. Руската войска се намира заедно със сирийската и затова авиоударите по правителствените сирийски войски могат да доведат до загуби сред руснаците.

„Сега всичко стана по-сложно – казва генералът в оставка Джон Алън. – Доколко сме възмутени от химическите атаки? Достатъчно ли сме ядосани, за да предприемем действия, които могат да доведат до загуби сред руснаците?“

Тръмп може да намали тези рискове като увери руснаците, че целите на ударите няма да доведат до изменение на баланса на силите в гражданската война, а са само за наказание на Асад.

„Политическото послание на този удар се състои в това, че новата администрация се придържа към абсолютно нов подход в сравнение с предишната – смята експертът по Сирия от Вашингтонския институт Андрю Таблер. – Подобен ход може да  предизвика тревога в сирийския режим и САЩ да използват това в своя полза“.

„Ако не действаш, показваш на Асад и поддръжниците на режима му, че може да използва толкова зарин, колкото иска – заяви Фил Гордън, който беше високопоставен чиновник при Обама. – Асад изпита Обама. Но не е толкова лесно да изпиташ Тръмп“.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *