Стефан Янев: Вече сме дали 3-4 доклада на военна прокуратура

Стефан Янев: Вече сме дали 3-4 доклада на военна прокуратура

От самото начало в Министерството на отбраната вървят редица проверки, с контролните органи, с които министерството разполага. Някои медии ги нарекоха ревизии, но това не са ревизии, а проверки. Това заяви пред btv министърът на отбраната ген. Стефан Янев.
Вече са дадени 3-4 доклада във военна прокуратура, подчерта той. Ако администрацията не може да работи в нормалния ритъм, това би затруднило и следващия министър.
Янев отрече обвиненията за политически чистки във военното ведомство. „Всички налични хора, които са в МО, са проверени. Т. нар. подбор, както законът ни задължава, е направен. Когато приех отговорността, заявих, че не съм дошъл в МО, за да уволнявам“, каза той и подчерта, че са освобождавани ръководители в търговските дружества, където финансовото състояние е било на ръба на колапса.
Това са около петима души, шефове на дружества. В администрацията уволненията са на 2-3-ма дууши и то там, където има нарушения. Янев даде пример с уволнението на ръководителя на „Интендантско обслужване“, където основно занимание е шиенето на униформи. „Оказва се, че ние нямаме постоянен поток на нови униформи, постоянно се появяват проблеми – с плат, ципове и пр.
„Тагарев първо го предупредих, че в този институт, който той управлява, са извършвани нарушения. В миналото те са променяли техническите спецификации на големи проекти – на новия боен самолет, на нови бойни машини за армията. Питам какъв им е капацитетът, кои са хората, които дават тази експертиза. В средата на февруари сме прекратили ОП за доставка на компютри. Върнахме тази спецификация, защото не са ясно разписани изискванията. Поръчката е за близо 2 млн. лв.“ обясни още министърът.
В този му вид, в който бе направено постановление 208 не защитаваше националните интереси“, каза той. Според него то е било прието по инерцията – да се спазват евродирективите. „Правителството до петък ще направи така, че това постановление, този режим да отразява националните интереси. Необходимостта да се преразгледа този режим беше ясна на всички членове на кабинета от неговото конструиране. Ако очакваме санкции от Европа, това означава, че Европа трябва да има много добра практика, а тя няма. Това, което правим, е добра практика, която даваме на Европа“, каза Янев.
На въпрос може ли да бъде затворена границата с Турция, той коментира, че „такова понятие съществува, но то е чисто теоритично“, защото означава да бъде спрян всякакъв транспорт, стоки… Това може да се случи при извънредни ситуации, каквито не съществуват. За сценария с 20 – 30 хиляди мигранти на границата Янев каза, че това е „малко вероятен сценарий, който нито Турция, нито ЕС имат интерес да го допуснат“. Предстои да подготвим анализ, който другата седмица ще представим. В него ще кажем какво сме свършили и ще оставим предложения на следващото правителство какво трябва да направи.

В национален план винаги ми е била задачата да помагам каквото мога на държавата и смятам и занапред да го правя, каза министър Янев в отговор на въпрос за своето бъдеще след като излезе от служебния кабинет. /БГНЕС

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *