Издирват заподозрян за взрива в петербургското метро

Издирват заподозрян за взрива в петербургското метро

Камера е заснела евентуалния терорист, жертвите са 11, има тежко ранени

 

Жертвите на взрива в метрото са вече 14, има тежко ранени и се предполага, че броят на загиналите ще нараства.

Руските власти най-напред обявиха за издирване двама души за тяхната предполагаема роля във взрив в метрото на Санкт Петербург, съобщава агенция Ройтерс.

Руски сайтове публикува снимката на предполагаемия терорист, който e сложил взривното устройство във вагона в метрото в Санкт Петербург . Мъжът е влязъл във вагона, оставил е раница и е излязъл. Мъжът е с брада и носи на главата си специфична мюсюлманска шапка. Следствието не изключва мъжът да се е облякъл специално така, за да заблуди разследващите.

Извършителят на бомбената атака в Санкт Петербург е мъж, роден в Киргизстан, който по-късно получил руско гражданство, обявиха киргизките власти. Атентаторът бе идентифициран като 22-годишния Акбаржон Джалилов, роден в южния град Ош.

Киргизката държавна информационна служба съобщава, че местните власти си сътрудничат с руските за по-нататъшно разследване.

Засега нито една група не е поела отговорност за деянието.

Според руски източници мъжът е 23-годишен и е свързан с ислямистка групировка. Намерена е ръка, оплетена с жици, която се изследва. Предполага се, че може би става дума за терорист самоубиец.

Преди това властите издирваха още един мъж, засечен от видеокамерите, чието облекло също прилича на мюсюлманско. По-късно обаче мъжът се е явил сам пред властите и е изключен от цаподозрените.
Предполагаемият терорист влязъл на станция „Сенная площадь“, оставил раницата в трети вагон и излязъл от вагона. Влакът потеглил и малко след това проехтял взрив.
Губернаторът на Петербург Полтавченко обяви тридневен траур.

Взривното устройство е оставено във вагона в чанта.

Междувременно правоохранителните органи потвърдиха информациите, че второ взривно устройство е било открито и обезвредено на друга метростанция в Санкт Петербург – „Плошчад Востания“. То е било открито около 15 ч., съобщава БТА.

Взривното устройство е било натъпкано с елементи, които да нанесат рани. То е било обезвредено своевременно, като при операцията няма пострадали, се казва в съобщение на управлението на Федералната служба за сигурност, отговарящо за Санкт Петербург и цялата област.

Агенция Интерфакс съобщи, че второто взривно устройство е било с около 1 килограм експлозиви.

Около 14,40 ч. във влак на метрото между станциите „Сенная плошчад“ и „Технологичен институт“ избухна взрив, при който загинаха най-малко 10 души. Руските власти започнаха разследване за терористичен акт.

В изявление на Следствения комитет на Руската федерация се казва, че експлозията е станала във влак, потеглил от станция „Сенная плошчад“.

Машинистът обаче е решил да продължи до следващата станция, „Технологичен институт“. Така е била оказана бързо помощ на ранените и останалите пътници са били евакуирани.

Хора, намирали се на метростанция „Технологичен институт“, разказват, че са видели влакчето да идва и да спира, но вратите не се отворили. През прозореца те видели трупове на пода.

След това, когато започнала евакуацията на хората от влакчето, очевидци разказват, че много от тях се държали за главата и сякаш били оглушели.

Жители на Санкт Петербург започнаха да носят цветя пред двете метростанции.

Българското МВнР препоръчва на българите в Санкт Петербург да избягват ползването на всички видове обществен транспорт в града. Сънародниците ни са посъветвани да не посещават места, където има струпване на повече хора – като концерти, търговски центрове, спортни прояви и обществени пазари.
При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към генералното ни консулство в Санкт Петербург на телефон +7 921 633 61 16.

Петербург е изключително голям, аз живея в центъра, неизбежно е да попаднеш сред много хора. Това каза българската студентка в Института за култура в Петербург Теодора Данчева по БНР по повод предупрежденията на външното ведомство. За вчерашния ден тя разказа още:

Всички бяха доста уплашени. В училището има много чуждестранни студенти, учат китайци, араби, хора, които не говорят руски толкова добре. Просто се усещаше паника.

Прокрадва се тезата, че не е точно терористичен акт, а нещо, което се случва вътре, допълни тя, визирайки надигащата се вълна от протести в Санкт Петербург. Някои от хората смятат, че това се прикрива зад обяснението „терористичен акт“, допълни Данчева.

Жителят на Петербург Игор Емилиянов обясни, че системата за сигурност в метрото е доста сериозна, а атентатът – подготвен доста добре.

Специалистите подчертават, че след атентата хората са били евакуирани от метрото доста бързо, добави той:

Никой не е застрахован от атентат. Живеем в условия на най-голямата геополитическа битка.

Категории Акцент, Планета, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *