Борисов готов за кабинет с Патриотите, няма да кани Марешки

Борисов готов за кабинет с Патриотите, няма да кани Марешки

Имаме предостатъчно депутати за коалиция – 122, обясни бившият премиер

 

Бъдещият кабинет най-вероятно ще е между ГЕРБ и Обединените патриоти с парламентарно мнозинство от 122-ма депутати.

Това стана ясно от думите на Бойко Борисов след среща между преговорните екипи на ГЕРБ и националистите, която се проведе в ранния следобед в Народното събрание.

На излизане от преговорите Борисов заяви удовлетвореност от разговорите. „Радвам се, че колегите Патриоти са много отговорни“, резюмира той.

Имаме предостатъчно депутати за коалиция – 122, посочи той. От думите му стана ясно, че партия „Воля“ няма да бъде канена в управляващата коалиция.

Борисов изрази и удовлетворение от факта, че Патриотите са декларирали, че няма да влизат в преговори с БСП. „Цялата тежест пада върху нас, защото, ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство – поне от уверенията, които чух сутринта от Патриотите. Надявам се и другите партии в парламента да си дават сметка, че никой освен нас не може да излъчи кабинет и ако не успеем ние, не успяват всички и оттам нататък ще е много тежко за България“, каза той.

До момента ГЕРБ и Обединените патриоти не са обсъждали разпределяне на министерства и Патриотите не са поставяли такива условия, заяви още той. Сега предстояло да се намерят разумни компромиси. „Моето единствено изискване към тях е реално да влязат в участие в кабинета“, добави Бойко Борисов. И се пошегува, че по темата той да е премиер нямало две мнения.

„Ние сме длъжни да се разберем“, обобщи той.

„Оптимисти сме, разговорите са конструктивни“, коментира след срещата Волен Сидеров. Той отклони въпроса дали коалицията ще е двойна или тройна, както и дали ще бъдат подписани отделни координационни споразумения между ГЕРБ и всяка една от формациите от Обединените патриоти.

До края на седмицата се предвиждат още преговори.

„Само подкрепи и отново ГЕРБ да носи цялата тежест за цялата държава, вече го правихме в предишния и по-предишния мандат. Време е всички политически партии, след като се явяват на избори и сме приели, че демокрацията е това, което народът каже, да го изпълним, да направят така, че да имаме стабилно 4-годишно управление. Дадох им достатъчно шанс с оставката, ако имаше друго преброяване, друга реалност в България да управляват други”, подчерта лидерът на ГЕРБ.
Според него народът ясно си е казал думите. „15 депутати имаме повече от БСП, с цялото ми уважение към тях, сега трябва да направим така, че с президента Радев, управляващи и опозиция в следващите година и половина-две, когато е и председателството и след него 6 месеца да сме безапелационни, да си постигнем успехите, които България заслужава. Иначе едно от изискванията, които бяха на ПФ, за което ще се подпишем, е пълен 4-годишен мандат и никой от участниците да не може сам да предизвиква предсрочни избори. Това е тяхно искане, което приехме”, заяви Бойко Борисов.
„До този момент за брой министерства, кой да е министър, с изключение на темата за премиер, не са поставяли до този момент патриотите. Нека това се каже ясно. Разбрахме се, на базата на 130 страници ни е програмата от предишното управление, експертите ни-сметка по сметка, цифра по цифра, срок по срок, дата по дата, за да може с влизането в управлението да се дадат веднага резултати и това, което сме говорили в предизборната кампания да се надгради – борба с бюрокрацията, съдебната реформа, образованието. Делегирани бюджети, битова престъпност. От първия ден да сме готови, да започнем да го правим това. Тези над сто листа програма ще ни даде възможност да изберем най-добрите експерти от двете партия или от друго място, няма място да се привлекат кадърни хора в едно управление”, заяви Бойко Борисов.
„Ние имаме една тема и тя е и лозунг на патриотите – България над всичко. Ако не се разберем и вторите няма да могат да се разберат, и тогава България не е над всичко. Затова сме длъжни при тези резултати да се разберем. Това беше единственото, което аз казах на срещата”, коментира Борисов.

Снимка: БГНЕС

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *