Легендарният руски поет Евгени Евтушенко почина с послание за мир

Легендарният руски поет Евгени Евтушенко почина с послание за мир

На 85-годишна възраст почина големия руски поет Евгени Евтушенко. Той се спомина в САЩ, където живееше от 1991 година.
„Преди пет минути Евгений Александрович отиде във вечността“, каза близкият му приятел Михаил Моргулис.
Поетът ще бъде погребан в гробището на писателското селище Переделкино в Москва, каквото е последното му желание.
На 31 март творецът постъпи в болница в тежко състояние. Съпругата му Мария Новикова отказа да сподели повече подробности.
в 1967 г, иркутск
Евгений Евтушенко в Иркутск, 1967 г.
Първото си стихотворение Евгени Евтушенко публикува през 1949 година. Три години по-късно излезе и първата му стихосбирка. Тогава той стана най-младият член на съветския Съюз на писателите – неоспоримо признание за таланта му.
През 60-те години той бе един от изявените поети, участвали в поетичните рецитали в Политехническия музей, които бяха един от символите на „топенето на снеговете“ след сталинската епоха.
На своите поетични рецитали, които са били много популярни в бившия СССР, Евтушенко събираше цели стадиони. Една от най-известните му поеми е „Бабий Яр“ за изтребването на десетки хиляди евреи в Киев през 1941 година от нацистките окупатори.
В САЩ той преподаваше в Университета Тулса, Оклахома.
Евгений Евтушенко бе част от плеядата поети и бардове като Роберт Рождественски, Андрей Вознесенски, Бела Ахмадулина, Булат Окуджава и Владимир Высоцкий, които са емблематични за руската култура и духовност. Той бе последният жив представител на тази плеяда.
Разностранен талант, той имаше участие в киното като актьор и режисьор, бе и автор на стихове за рок опера. Ден преди кончината той сподели своята мечта: възстановяване на мира и дружбата между Русия и САЩ, разкри още Михаил Моргулис, който е пометен консул на Беларус в Америка и ръководител на фонда „Духовната дипломация“.
зала2
На своите поетични рецитали Евтушенко събираше цели стадиони.
„С Женя често разговаряхме последните дни и вчера, ден преди да си отиде от тоя свят, той ми каза: „Миша, умирам, знам това“. Тогава го попитах иска ли да предаде нещо на хората, да оставиш някакво послание. Той се замисли, а след това доста емоционално каза: „Много бих искал да има мир между Русия и Америка, да се възстанови дружбата и всеки човек в тези страни да се чувства щастлив. А всичко останало съм казал на хората в стиховете си“.
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий изразиха съболезнованията си за загубата на Евгений Евтушенко, редица руски политици и дейци на културата сториха същото и подчертаха незаменимата роля на поета. В Италия редица литературоведи също реагираха на тъжната вест. Така например Агостино Банято, главен редактор на списание „Албатрос“, окачестви кончината на Евтушенко като „голяма загуба не само за руската, но и за цялата европейска култура“. Евтушенко бе носител на две италиански литературни награди на името на Джовани Бокачо и Гринцани Каву. Поетът е гостувал в няколко пъти в България и има много почитатели.

БГНЕС

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *