„Патриотите“ след срещата с ГЕРБ: Преговорите предстоят

„Патриотите“ след срещата с ГЕРБ: Преговорите предстоят

 

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ проведоха в петък първите си официални разговори за съставяне на правителство. За конкретното им съдържание и резултата от тях засега може само да се гадае.

Срещата се състоя веднага, след като лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се завърна от Малта от участие в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП).

Лидерите на европейската десница са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с „Обединените патриоти“. Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от „24 часа“.

При формирането на кабинета „Борисов“ 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Каракачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

В централата на спечелилата изборите партия пристигнаха лидерите на трите партии в „Обединени патриоти“ – Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров („Атака“).

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната – за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката – за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите да бъдат затруднени от искането на Симеонов Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министри там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Разговорите приключиха два часа по-късно, когато тримата от Патриотите си тръгнаха. След срещата лидерите на националистическите партии бяха изключително лаконични.

„Преговори няма, разговорите предстоят“, съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Разговорите бяха съвсем общи, честитихме си резултатите. За програмите не сме говорили. Другата седмица най-вероятно ще е следващата среща“, добави той.

„ГЕРБ са първа сила, това е безспорно, от тук насетне имат право да предлагат и да се обсъждат условия“, каза пък Сидеров. „Всеки трябва да направи компромис, ако решим, че трябва да вършим нещо“, каза още той.

„И опита и грешките ни поучиха, всяка една от партиите трябва да е поумняла. Аз го виждам това, че става, да гледаме оптимистично“, каза Сидеров и добави, че е готов да помага на всеки с неговия опит и ерудиция.

Той не отговори дали е обсъждана двойна или тройна управленска коалиция. „Ако водим разговорите по-динамично, може да приключи бързо. Ако не станат нещата, се отива пак на избори или не знам на какво. Ако сме консенсусни и готови да действаме, и се разберем, всеки със своите компромиси, то тогава ще се съкрати този срок. Хубаво е да не се протакат нещата“, коментира Сидеров.

Засега коалицията между ГЕРБ и ОП изглежда най-реалистичният вариант за съставяне на правителство, тъй като заедно двете формации ще имат, макар и крехко, математическо мнозинство от 122 депутати в новия парламент.

Не може да се смята за съвсем изключен и вариантът за правителство на ГЕРБ и БСП, какъвто призив индиректно отправи в четвъртък лидерът на европейските социалисти и бивш български премиер Сергей Станишев.

Един от лидерите на „Обединените патриоти“ – Валери Симеонов – пък призова за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“.

Президентът Румен Радев също изрази надежда за кабинет на „националната цел и националното единение“.

Новото правителство, което предстои да бъде съставено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, има възможност да изпълни целия си мандат, смята бившият финансов министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, който е присъствал на конгреса на ЕНП в Малта.

„Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат, защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха: „Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети“, каза Симеон Дянков пред бТВ.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “„Патриотите“ след срещата с ГЕРБ: Преговорите предстоят”

  1. Ето затова Нинова не спечели. Защото реално президентът е пак НАТО и като главнокомандващ, спокойно може да ни въвлече в някой военен конфликт. А Мафията продължава да управлява в БГ, докато разпродадат цялата държава факта, че пак същите министри на винетките и превръщането на собствениците на имоти, в наематели ще са- говори за слабоумието на нацията наречена българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *