Прокуратурата проверява престъпление ли са блокадите на турската граница

Прокуратурата проверява престъпление ли са блокадите на турската граница

Софийска градска прокуратура ще преценява действията на кандидат-депутати от „Обединени патриоти“

 

Софийската градска прокуратура ще проверява дали с издигането на блокади по българо-турската граница кандидат-депутатите от коалиция „Обединени патриоти“ са извършили престъпление, пречейки на български граждани да гласуват.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата в четвъртък, в което се посочва, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали, които той е препратил на СГП заради имунитета на някои от визираните в тях лица.

„Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК“, посочват от държавното обвинение.

Предстои разследващите да изискат кадри от телевизиите, които подробно отразяваха действията на блокиращите границата в дните преди парламентарните избори в неделя. Ще бъдат снети и обяснения от присъствалите на мястото граждани и полицаи.

Както е известно, въпросните блокади бяха издигнати от кандидат-депутати и симпатизанти на ВМРО и НФСБ, за да попречат на българските изселници в Турция да гласуват в неделя. „Патриотите“ препречиха пътя с вериги, автомобилни гуми и кукери, блокирайки граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“.

Стигна се и до сблъсъци с полицията и част от преминаващите български изселници, като емблематичен стана случаят с възрастна жена, която бе блъскана, дърпана и гонена обратно в Турция лично от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Въпреки че първоначално допуснаха блокадите в сряда миналата седмица впоследствие органите на реда изтласкаха протестиращите „патриоти“ от пътя в петък, след като служебният премиер Огнян Герджиков събра на извънредно заседание вътрешния министър Пламен Узунов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Заради блокадите по границата пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан се закани преди ден да заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според него с действията си „патриотите“ са попречили на хиляди български граждани да упражнят правото си на глас в неделя.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *