Следизборна атака за собственика на БТК

Следизборна атака за собственика на БТК

 

Моментните собственици на „Вива Телком България“ заляха партидата на дружеството в Търговския регистър с всевъзможни искания за нови вписвания. Повечето вече са блокирани с решения на съда.

Позиционната битка за контрола на Българката телекомуникационна компания (БТК) премина в мощна атака от страна на групата около руската банка ВТБ и българските й наместници Спас Русев и Милен Велчев. Случайно или не толкова, но в първия ден след парламентарните избори в България, групата е засилила общо 13 (тринадесет) искания за вписване на нови обстоятелства по партидата на българския собственик на БТК – „Вива Телком България“. Всичките заявления са на базата на решения на едноличния собственик на „Вива Телком България“ – люксембургската InterV Investment.

fdrs

Забележителното е, че решенията на InterV Investment този път са представени в отделни протоколи, с цел да бъдат разбити и най-вероятно да се постигне ефекта на „прокарване“ на някое от заявените вписвания. Всяко едно от тях трябва да е предмет на отделно дело и при разпределението в Софийски градски съд (СГС) някое от делата може пък да се падне при съдия, който да не провъзгласи спирането му. Нещо, което до този момент не се е случвало.

В голямата си част решенията са еднотипни – смяна на управители и назначаване на нови, смяна на седалището на „Вива Телком България“, промени в устава.

Заявеният нов адрес за седалище на компанията съвпада напълно с адреса на кантората, която обслужва и досега лагера на Русев, Велчев и ВТБ – „Камбуров и партньори“.

По осем от исканията вече има влезли в сила решения на СГС за блокиране на вписването им. Останалите също се оспорват, но поне за момента няма информация за решение от съда.

Това е пореден, вече безброен, опит на лагера на ВТБ, Русев и Велчев да впишат нови управители на компанията. Атаката сега е обяснима, защото ако не успеят да промянт управителите на „Вива Телком България“, те няма да смогнат да приключат финансовата 2016 г. с годишен отчет.

А това би бил сериозез проблем, предвид много спорове за собствеността на телекома, които се водят в България, Люксембург и Великобритания.

 

Снимка: Топспорт

Категории Компании, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *