Местан ще съди България в Страсбург

Местан ще съди България в Страсбург

Заканата на лидера на ДОСТ е заради спирането на изселниците на границата

 

„Валери Симеонов имаше късмет, че се разминахме, защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже“. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред Нова телевизия, като преди него в студиото беше съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов. 

Двамата водят задочен спор, след като патриотите блокираха два пъти границата, за да спрат автобусите с турски изселници.

Местан коментира, че партията му ДОСТ е обект на „добре планиран сценарий да й бъде изграден образа на врага“, както и да не бъдат допуснати в 44-то Народно събрание.

„Искаме касиране на изборите, тъй като бяха извършени престъпления против политическите права на гражданите. Нарушени са две права – правото им на свободно влизане в родината и правото на глас“, обясни Местан защо ще иска касиране на изборите.

Той посочи текста от Конституцията, според който се казва, че се наказва с лишаване от свобода този, който отнема това прави с от 1 до 3 г. Но според друга разпоредба, който ръководи и организира група с тази цел се наказва с лишаване от свобода от 8 години. Местан не отговор на въпроса дали визира Валери Симеонов в случая.

Лидерът на ДОСТ поиска още незабавно да бъде снет имунитета на всички, които са присъствали на границата и са спирали турските автобуси и обяви, че ще съди държавата в Страсбург, тъй като е станала съучастник и не е реагирала.

Като съучастник в процесите по спиране на ДОСТ Местан посочи и ЦИК, които са взели „незаконно решение“ да карат гласуващите изселници да си пишат трите си имена.

Местан заяви още, че ще сезира за нарушенията ЕС и НАТО, тъй като е нарушена основната ценност – свободата и толерантността.

„Това, което видяхме на границата, напомня на действията на нацистите срещу евреите по време на Втората световна война и трагичните картини от май 1989 година по време на Възродителния процес. Разликата е в посоката. Това е грозно петно върху образа на България и ще сезираме абсолютно всички международни организации, включително ЕС и НАТО, ще сезираме всички посланици на страни-членки на ЕС“, смята Местан.

Той не отговори защо турски министър агитира за ДОСТ по време на кампанията, но беше категоричен, че много пъти и други министър-председатели са агитирали за други партии на предишни избори, но това не е коментирано. „Видяхте ли ме да се прегръщам с избирател, който е загърнат с турското време“, попита той.

Лютви Местан каза още, че са „нелепости“, че самият Ердоган е финансирал ДОСТ и те ще направят коректен отчет пред Сметната палата. Общото между ДОСТ и Ердоган Местан определи като митове, защото по думите му се готви управление, което иска да изкара България от НАТО, а това  било поискано от руския генерал Решетников при среща с Корнелия Нинова.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *