Още една изселническа организация ще съди България заради изборите

Още една изселническа организация ще съди България заради изборите

Федерацията на балканските турци, с централен офис в Одрин, ще съди България за нарушеното право на изселниците да гласуват на изборите за българския парламент, предаде БГНЕС.
Жалбата ще бъде внесена първо в български съд и ако решението му е неудовлетворително, ще бъде сезиран Европейският съд по правата на човека в Страсбург, заяви председателят на организацията Недим Дьонмез.
Подобно намерение обяви вчера и най-влиятелната изселническа организация Балгьоч в Бурса. Дьонмез подчерта, че от Турция е било напълно възможно да се получат максимум 95 000 гласа, но причината за слабия вот този път е в орязания брой на изборните секции.
„Едва 30 000 души успяха да дадат гласа си в 35-те секции заради решението от последната минута декларациите да се попълват на място и на кирилица. Нямахме и възможност да оспорим това решение заради почивните дни, а процесът на гласуването беше мъчение за хората. Ако на предишни избори в една секция гласуваха по 1 500 души, то сега едва 500 успяха да направят това. Твърде много от хората ни изобщо не стигнаха до урните и се върнаха“, посочи Дьонмез. Той допълни, че само в 8-10 от общо 35-те секции в страната броят на бюлетините е достигнал около 1 000, в останалите са преброени между 400 и 600.
„Двойните граждани в Турция с право на глас са около 200 000 души. На изборите през 2009 г. от тях над 90 000 гласуваха при нормални условия. Но хората постепенно се демотивираха след въвеждането на антидемократичните решения за намаляването на броя на секциите. Беше прекалено изискването декларациите да се попълват в помещението с урната, това притесни и затрудни хората“, каза изселническият лидер. Той изрази надежда, че новият парламент в София ще промени условията за гласуването в чужбина и ще осигури равнопоставен достъп за българските граждани в Турция така, както за тези в България и в ЕС.

Ако това не стане, дружествата на изселниците в Турция ще потърсят справедливост в Европейския съд за правата на човека. Юристи вече подготвят жалбите до българския съд и ако той се произнесе несправедливо, пътят към Страсбург е отворен пред нас, нямаме никакво намерение да си затваряме очите пред погазването на човешките права, подчерта Дьонмез.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Още една изселническа организация ще съди България заради изборите”

  1. Затова избори се правят единствено, ако човека има български адрес.А това означава, че има жилище тук и плаща данъци.Има Закон за гражданската регистрация – чл 5 и чл 26 мисля, че бяха. Погледнете ги. И това НС ,което тепърва ще започне, най- после трябва да разясни тези закони. Тези 90000 нямат тук адресна регистрация – постоянно живущ. Не създавайте фалшиви истории. КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА СА ПЪРВИ ТЕЗИ ИЗБОРИ СА В БЪЛГАРИЯ ИЗСЕЛНИЦИТЕ ДА СИ ГЛАСУВАТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА НА ЕРДОГАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *