Берлин: Конституционната реформа на Ердоган е преврат

Берлин: Конституционната реформа на Ердоган е преврат

Референдумът за разширяване правомощията на турския президент е безпрецедентно събитие в най-новата история, категоричен е председателят на Бундестага

 

Председателят на Бундестага Норберт Ламерт вижда в конституционната реформа в Турция „преврат срещу демокрацията“, пише „Дойче веле“.

Турция може да обърне гръб на европейската цивилизация, смята той. На територията на Федералната република започна провеждането на референдума за конституционна реформа в Турция.

Според Ламерт Ердоган се опитва да превърне „крехкия, но демократичен ред в авторитарна система“.

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. турският президент систематично руши политическата система на страната, с което „подкопава конституционния ред“.

„Вторият опит за преврат заплашва да бъде успешен“, подчерта Ламерт. Той разкритикува турския парламент, че се е съгласил да загуби властта си.

„Това е безпрецедентно събитие в най-новата история“, категоричен е председателят на Бундестага.

Според него идеята на Ердоган за още един референдум относно съдбата на по-нататъшните преговори между Турция и ЕС не е от значение. Гласуването в Германия започна на 27 март и ще продължи до 9 април. В самата Турция референдумът ще се проведе на 16 април.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *