Унгария напълно затваря границите си за мигранти

Унгария напълно затваря границите си за мигранти

От вторник, 28 март, унгарските власти ще върщат всички, търсещи убежище обратно и няма да им се позволява влизане на унгарска земя.
Вътрешното министерство в Будапеща съобщи, че ще започне прилагането на новия закон за търсещите убежище. Целта на новите мерки е да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движета свободно в страната и на територията на Европейския съюз /ЕС/. По този начин ще намалеят и рисковете за сигурността, се казва в съобщението на вътрешното министерство.
границата

Властите в Будапеща започнаха изграждането на втора ограда по унгарско-сръбската граница, която ще бъде напълно готова до края на месец май.

Тези, които искат да получат убежище, ще трябва да подоват молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа /Келебия/ и Реске /Хоргош/. Там има 324 фургона и в тях са настанени около 100 мигранти. Временно се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.
Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под 14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната. Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата – 5 пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви.
След като получат отказ мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона. „Всички институции и органи имат готовност за прилагане на новите мерки“, подчертават от вътрешното министерство в Будапеща.
преди затварянето на границите
През лятото и есента на 2015 година през територията на Унгария, по т.нар. „Балкански маршрут“ минаха над 450 000 мигранти.
Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *