Бойко Борисов призова да се внимава с Ердоган след Крим

Бойко Борисов призова да се внимава с Ердоган след Крим

БСП и ДПС готвят коалиция, с която да управляват след изборите, смята лидерът на ГЕРБ

 

 

„След вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата”, заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези обиди, квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора”, коментира той пред Нова тв.

Той потвърди, че е завел дело срещу лидера на БСП Корнелия Нинова за думите й „крадецът вика – дръжте крадеца“. Нинова каза това ден преди Борисов пред Нова тв.

Борисов предупреди, че „при толкова агресивен съсед“ всичко може да се случи и единственият начин да се противодейства на сблъсъка между ЕС и Турция е да се договарят нещата в рамките на НАТО.

„Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Познавам добре Ердоган, знам колко твърди и внимателни трябва да бъдем с този човек.“

Той отбеляза, че след Крим и Косово сега има опасност за България. „Някой може да отиде, да забие едно знаме в Кърджали и да каже: Това е наше!“, каза Борисов.

„Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно”, заяви Борисов.

„Ние предизвикахме изборите, за да успокоим държавата. Усещаше се напрежение в страната”, допълни той.

Борисов коментира малката прогнозна разлика на социологическите агенция между ГЕРБ и БСП с думите, че в България обикновено след управление „всичко живо се срива”.

Той бе помолен да коментира и темата с Турция и намесата й в изборите у нас.

„Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона”, заяви Борисов.

„БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция”, посочи Борисов.

„Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с тях”, каза Борисов.

В студиото влезе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи Борисов като началник, който се вслушва в хората си: „Той работи в екип, но трудно прощава грешки“.

„За нас и за държавата е здравословно, че загубихме тези избори. Ако и президентът беше от ГЕРБ, ние щяхме да продължим да носим цялата отговорност“, изтъкна бившият премиер.

Той обеща двойно увеличение на учителските заплати и въвеждане на санкции за родителите на деца, които не ходят на училище, включително спиране на социалните помощи.

Борисов също така се ангажира да се бори с корупцията и контрабандата. Също така той пое ангажимент да финансира всички процедури по ин витро – колкото пъти е необходимо.

„Бях в 4-и клас, с още едни момчета от квартала се качихме на една джанка. Дойде собственикът, ние смачкахме един лук, докато бягахме. Толкова бой ме е бил баща ми, и майка ми… Баща ми бие, майка ми говори. Оттогава никога не съм си мислил да открадна. Толкова превенция и толкова добре съм запомнил, че чуждото не се пипа“, каза Борисов.

Бившият премиер коментира и думите на Нинова, че „демокрацията ни отне много“, казани по време на предизборен митинг в Хасково.

„Демокрацията им пречела… ми чл. 1 от Конституцията да го върнем и БСП да са на власт. Те все пак са на 130 години партия. В неделя ще получим един тежко разделен народ. И всичките тези, просто буквално обиди, квалификации, буквално неверни неща, когато 10 години над милион души гласуват за ГЕРБ, така обиждаш всичките тези хора. Аз бих й отговорил много остро, но зад нея стои друг милион хора. Аз имам много приятели от БСП, ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим отношенията си като хора“, каза Борисов.

Той смята, че БСП и ДПС готвят коалиция, с която да управляват след изборите. Аргументът му е разговорът между Нинова и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на кампанията.

Според Борисов разговорът между двамата лидери „може да е бил само за коалиция или за назначенията от служебното правителство“.

Лидерът на ГЕРБ повтори тезата си, че назначенията направени от служебния кабинет са на БСП и ДПС, а ГЕРБ  няма нито едно.

Борисов каза, че не се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но се е чувал с настоящия лидер Карадайъ.

„Чух се с  Карадайъ, като минах през Кърджали от Смолян, и с Местан и им викам: „Минавам през Кърджали, тука да не се сбиете“, ей така, приятелски разговор“, каза Борисов.

Той отново повтори, че няма да прави коалиция нито с ДПС, нито с ДОСТ.

„На ДПС многократно съм им благодарил – за подкрепата за бюджета, за плоския данък, за промени в закона за отчужденията”, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ съжали младия кандидатдепутат на БСП Крум Зарков, чийто дядо Леонид Кацамунски е генерал майор от Държавна сигурност, за неуместната му шега отпреди ден. При влизане в студиото на телевизията в четвъртък Зарков каза: „Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо“. Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която го чакаше, се разсмя на шегата.

„Аз истински съжалявам за това момче младо, което така ехидно говореше вчера за убитите по лагерите. Считате ли, че е човешко да се шегувам със смъртта на близкия ти?“ Борисов обясни, че е видял досието на дядо си, когато е бил главен секретар на МВР. “ За дядо ми са писали, че умрял от „червен вятър“, има такава болест. Все едно аз сега да му отрежа ушите и да кажа, че е умрял от заушка“, каза Борисов.

На въпроса моли ли се Борисов за победа на изборите на „началника“, както няколко пъти е наричал Бог, той отговори, че е „вярващ човек“.

„Помня, като искахме да ходим на църква, кварталният беше отпред и не можехме, тогава управляваше БКП. Това са толкова антихристи хора, толкова лицемерни…“, отговори Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че живее с около 1500 лева на месец, че е вземал заплата 4 500 лева и че има ретро Мерцедес от 1998 г., който си го е направил много хубаво.

„Мога да извадя фактури за сметките си“, каза Борисов. После добави, че все още го охранява НСО и не плаща пари за транспорт, но в гаража си в Банкя има стар Мерцедес, който струва около 10 000 лева, но е реставрирал с части от Германия и му е направил идеални бели джанти.

Коментарите му за лидерите:

Нинова: „Фантастична, но защото харесва фантастиката и е бъдещ диктатор“

Марешки: „Познаваме се добре, ходихме навремето заедно в спорта, но сега има от него разочарование в много посоки“

Карадайъ: „Принципни отношения“

Борисов каза и кога е плакал за последно – на погребението на Ваньо Танов, бившия шеф на митниците. „От погребението на майка ми не бях плакал, но разстроих се тогава, познавахме се от много години“, каза той.

А за свое положително качество Борисов посочи“ добър и толерантен“, за свое лошо качество – „добър и толерантен“, за своя грешка – пак „добър и толерантен“.

А от какво го е страх лидерът на ГЕРБ: „Налагам си да преодолявам страха“. Борисов даде пример с факта как при инцидента с цистерната в Хитрино, когато е трябвало тя да бъде обезвредена и е имало голяма опасност да гръмне, той е слязъл при нея с пожарникарите, но не е искал да се казва по медиите, за да не кажат, че си прави пиар.

„Във всеки случай, когато е трябвало да проявя смелост, съм я проявявал“, каза Борисов.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *