Цацаров: Лица са действали против целостта на държавата

Цацаров: Лица са действали против целостта на държавата

 

В навечерието на изборите и в разгара на скандала с намесата на Турция в дните преди вота у нас и експулсирането на турски граждани главният прокурор Сотир Цацаров даде три поредни интервюта за най-големите национални телевизии.

Той коментира действията на ДАНС за противодействие на дейности застрашаващи националната сигурност, както и действията, които ще предприеме прокуратурата по случая с обвинените в Турция четирима български гранични полицаи.

Сотир Цацаров е категоричен, че българите са действали правомерно и при евентуално искане няма да екстрадираме никой от тях.

„Държавата трябва ясно да каже, че няма да екстрадира тези граждани при постъпило искане. Съвсем ясно да се каже, че това са хора, които са изпълнявали служебните си задължения – повече от правомерно”, заяви Сотир Цацаров пред Нова тв. Пред БНТ той обясни, че България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС, лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. По думите му така трябвало държавата да изрази позиция и „да покаже, че защитава своите граждани“.

Главният прокурор коментира и турската намеса в изборите у нас. Пред БНТ той заяви:

„Тук не говорим само или единствено за намеса в изборния процес. Тук говорим като цяло за действия, които малко или много са насочени към проповядване на идеи, свързани и с нарушаване на българската териториална цялост. Нека да е ясно – няма нормална страна, която да не е заинтересована от много добри отношения със своите съседи. Говорим за действия, които като цяло заплашват националната сигурност.

Пред bTV Цацаров каза, че експулсирането на турски граждани не е свързано само с предстоящите избори.

„Всяка държава има своето суверенно право да брани своята териториална цялост. Ако определени лица, с оглед на предстоящи събития в края на тази седмица – изборите в България и не само с оглед на тях, са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват – било проповедническа, било политическа дейност, която малко или много е насочена срещу идеята за това, че държавата има цялост, която е ненарушима, то очевидно е, че тези лица не могат да бъдат толерирани и подобно поведение не може да бъде толерирано от българските държавни органи”, коментира Цацаров.

Попитан дали те са агитирали против териториалната цялост на страната ни, той коментира, че може би агитацията е най-мекото понятие. „Осъществявали са дейност. Да го наречем така”, каза той и добави, че повече подробности не може да разкрие, защото информацията, която е предоставена от ДАНС, е класифицирана и не може да бъде нито преразказана, нито коментирана.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *