ДАНС изгони още двама турски граждани

ДАНС изгони още двама турски граждани

Единият от тях опитал да открадне държавна тайна

 

Нови двама турски граждани са изгонени от страната на 21 март, съобщиха от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). На турците са наложени принудителни административни мерки „експулсиране”, „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години.

По данни на българското контраразузнаване единият турчин е работил за създаването на антибългарски нагласи в райони със смесено население. Действията му застрашавали единството на българската нация. Лицето е било у нас от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.

Другият турски гражданин е включен в списък с чужденци, за които има данни, че с действията си застрашават националната сигурност или интересите на страната.

Според събраните данни, докато бил у нас турчинът е правил опити да се сдобие с информация, която представлява държавна тайна. ДАНС разполага с информация за действия на лицето, които били насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

Взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

От контраразузнаването припомнят, че миналата седмица бяха взети мерки за изгонването на други трима турски граждани. Единият от тях бил секретар на валията на Одрин.

В сряда вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря пряко за организацията на изборите в страната, заяви, че има информация за намеса на Турция за предстоящия вот на 26 март.

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес – агитация на чужд език и използване на предизборни клипове, добави още Янев. Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние, каза Янев.

Категории ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *