Анкара се поправи: Няма да пуска мигранти, но няма и да ги спира

Анкара се поправи: Няма да пуска мигранти, но няма и да ги спира

 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу „прецизира“ отправената от самия него миналата седмица заплаха, че Анкара ще праща месечно по 15 000 мигранти към Европа, като уточни, че е имал предвид само незаконните мигранти, които продължават да се опитват да достигат до Европа по море.

Сойлу уточни, че не е разбран правилно. По думите му Анкара няма намерение да праща вече пристигнали в Турция бежанци, но може да спре да задържа нелегалните мигранти по пътя им към европейските страни.

По думите му Турция задържа всеки месец по 15 000 мигранти.

„Ние ги наричаме незаконни мигранти. Можем да се оттеглим, да не ги задържаме и да отворим пътя им към Европа. Въпреки това ние ги залавяме, придържайки се към споразумението с ЕС“, уточни Сойлу, цитиран от вестник „Хюриет“.

„Ние се придържаме към сделката, но Европа не изпълнява нито един член от нея и няма намерение да го направи“, каза още Сойлу.

На 16 март той заяви, че Турция може да изпраща по 15 00 мигранти към Европа всеки месец. Анкара редовно заплашва да денонсира споразумението с Европейския съюз за мигрантите, като коментарите й по темата станаха все по-остри, след като Германия, Холандия и други страни забраниха на своя територия агитацията за турския референдум.

Миналата седмица обаче Европейската комисия заяви, че ЕС вече е предоставил на Турция 1.5 млрд. евро по споразумението и го изпълнява стриктно.

Следващият месец турските граждани ще гласуват дали да дадат повече правомощия на президента Реджеп Ердоган, като според европейски анализатори така страната все повече се доближава до едноличен режим.

На този фон Еркут Емчиоглу от базирания в Берлин тинк-танк „Европейска инициатива за стабилност“, коментира, че сделката за мигрантите между ЕС и Анкара е успех въпреки някои спънки около нея.

Според него и ЕС, и Анкара, имат интерес от споразумението, като то се оформя и като единствената останала тема на диалог между двете страни.

Според Емчиоглу споразумението е изпълнило целта си и е ограничило мигрантския поток към Европа. Броят на мигрантите, достигнали гръцките острови, за първите три месеца на 2016 е бил 150 000, а за следващите девет месеца е достигнал едва общо 20 000. Жертвите за първите три месеца на 2016 година са били 366, а след подписването на сделката са 68 за девет месеца.

В същото време според него все още има някои точки от споразумението, които не са приложени и налагат нова пътна карта. Такива например са изпращането на мигранти към Европа и даването на визови отстъпки за турски граждани.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *