Тъмният град с гигантското „слънчево огледало“

Тъмният град с гигантското „слънчево огледало“

Норвежки град, обвит в сянка в продължение на половин година е намерил гениален начин да получи малко слънчева светлина. Но защо отиват към такива крайни мерки? Както посочва, Линда Гедес слънцето има мощни ефекти върху нашите умове и тела – те се променят, когато липсва слънце.

От Линда Гедес, ВВС

Жителите на Рюкан в южната част на Норвегия имат сложни отношения със Слънцето. „Те обичат да говорят за Слънцето повече отколкото на  другите места, където съм живял: кога се връща то, колко дълго време не съм виждал Слънцето“, казва художникът Мартин Андерсен. „Те са малко по-обсебени от него.“ Вероятно той разсъждава така, защото само около половин година може да се види слънчевата светлина да грее високо на северната стена на долината: „Много е близо, но не можеш да го докоснеш“, казва той. Когато настъпва есента, светлината се качва по-нагоре по стената всеки ден, като календар, който бележи датите на зимното слънцестоене. И след това през януари, февруари и март, слънчевата светлина бавно започва своя път обратно надолу.

Рюкан е построен между 1905 и 1916 г., след като предприемачът Сам Ейде купува местния водопад (известен като пушещия водопад) и построява водноелектрическа централа там. Последвали фабрики за производство на изкуствени торове. Но мениджърите на тези фабрики се притеснявали, че техните служители не получават достатъчно слънчева светлина – и в крайна сметка те построили лифт, за да им дадат достъп до нея.

Когато Мартин се премества в Рюкан през август 2002 г., той просто търсел временно място за установяване с младото си семейство, което да е близо до къщата на родителите му и където можел да спечели малко пари. Той бил привлечен от триизмерността на мястото: град от 3000 жители, в цепнатината между две извисяващи се планини – първата значителна височина, която достигате, пътувайки на запад от Осло.

долина в южна Норвегия

Рюкан лежи в основата на една долина в южната част на Норвегия

„Аз го чувствах физически, не исках да бъде в сянка“, казва Мартин Андерсен

Скриването на Слънцето карало Мартин да се чувства мрачен и апатичен. То изгрява и залязва всеки ден, и дава дневна светлина – за разлика от далечния север на Норвегия, където остава тъмно в продължение на месеци – но слънцето никога не се покачва достатъчно висока за да могат хората от Рюкан действително да го видят или да усетят неговите затоплящи лъчи директно върху кожата си.

Когато лятото преминава в есен, Мартин всеки ден бута количката на две-годишната си дъщеря все по-далеч и по-нататък в долината, преследвайки изчезващата слънчева светлина. „Чувствах го физически; аз не исках да бъда в сянката“, казва Мартин, който управлява ретро магазин в центъра на град Рюкан. Ако само някой можеше да намери начин да отразява част от слънчевата светлина долу в града, мислел си той. Повечето хора, които живеят в умерените ширини ще разберат чувството на ужас, обхващащо Мартин при намаляващата светлина през есента. Но малцина биха се заели да построят гигантски огледала над техния град,  за да запазят светилната.

Тъмно място

Какво се случва когато плоската, мрачна сивота на зимата сякаш прониква през кожата ни и забавя нашата духовност, поне при по-високите географски ширини? Идеята, че нашето физическо и психическо здраве, варира според сезона и слънчевата светлина е изминала дълъг път. Класическият трактат по медицина на Жълтия император за здравето и болестите, за който се смята, че е написан около 300 г. пр.н.е., описва как сезоните влияят върху всички живи същества. Той предполага, че през зимата – време на консервиране и акумулиране – човек трябва да се „оттегля по-рано и да става с изгрева на слънцето … желанията и умствена активност трябва да се сдържат и приглушават, както се пази щастлива тайна.“ В своя Трактат за лудостта, публикуван през 1806 г., френският лекар Филип Пинел отбелязва, влошаване на менталното състояние на някои от психиатричните си пациенти , „когато настъпва по-студеното време през декември и януари“.

Защо по-тъмните месеци предизвикват умора и лошо настроение у толкова много хора?

Днес тази лека форма на неразположение често се нарича зимна депресия. И за една малка част от хората, които страдат от сезонно афективно разстройство (САР), зимата буквално е доста депресираща. Синдромът е описан за пръв път през 1980 г. и се характеризира с повтарящи се депресии, които се появяват всяка година по това време.

Дори здрави хора, които нямат сезонни проблеми, изглежда посрещат малките амплитуди на климата в рамките на годината, с по-лошо настроение и енергия през есента и зимата, и подобрение през пролетта и лятото.

площада в града

И светлината огрява градския площад, но не и останалата част от Рюкан (Getty Images)

Защо по-тъмните месеци предизвикват умора и лошо настроение у толкова много хора? Има няколко теории, никоя от които не е окончателна, но повечето са свързани с т.нар. биологичен часовник. Идеята е, че очите на някои хора са по-малко чувствителни към светлина, така че щом светлинните нива паднат под определен праг, те се борят, за да синхронизират своя биологичен часовник с външния свят. Според друга идея, през зимата някои хора произвеждат хормона, наречен мелатонин повече, отколкото през лятото.

Все пак, водещата теория е „хипотезата за смяна на фазите“: идеята е, че скъсените дни предизвикат синхронизиране на нашите биологични ритми с действителното време на деня, поради забавяне на производството на мелатонин. Нивата на този хормон обикновено се покачват през нощта в отговор на тъмнината, което ни помага да спим, и се потискат от ярката светлина на утрото. „Ако биологичния часовник на някой работи бавно и ритъмът на мелатонина не е спаднал, неговият часовник му казва да продължава да спи, въпреки че будилникът може да звъни и животът да налага да се събуди“, казва Кели Рохан, професор по психология в Университета на Върмонт. Защо това предизвиква чувство на депресия, все още не е ясно. Една от идеите е, че тази умора може да има нездравословни вторични ефекти. Ако имате негативни мисли за това колко сте уморени, те може да доведат до по-тъжно настроение, загуба на интерес към храната, и други симптоми, които биха могли да формират нарастваща каскада.

Впрочем, последните открития за реакциите на птици и дребни бозайници спрямо промените в дължината на деня породиха алтернативно обяснение. Според Даниел Крипке, заслужил професор по психиатрия в Университета на Калифорния, Сан Диего, когато мелатонинът навлезе в област на мозъка, наречена хипоталамус, се променя синтеза на друг хормон – активен хормон на щитовидната жлеза – който регулира всички видове поведение и телесни процеси.

Когато през зимата зората идва по-късно, секрецията на мелатонин се прекратява по-късно, казва Крипке. Изследванията на животни показват, че високите нива на мелатонин веднага след като животното се събужда, силно потискат създаването на активно тироиден хормон – а намаляването на нивата на тироиден хормон в мозъка може да предизвика промени в настроението, апетита и енергията. Например, известно е, че тироидния хормон влияе на серотонина, невротрансмитер, който регулира настроението. Няколко проучвания са показали, че при хората нивата на серотонин в мозъка са най-ниски през зимата и най-високата през лятото.

Възможно е много от тези механизми да действат, дори ако точните взаимодействия все още не са напълно изяснени. Но независимо какво причинява зимната депресия, ярката светлина – особено в ранните сутрешни часове – изглежда може да промени симптомите.

Огледало, огледало

Един счетоводител, наречен Оскар Китилсен, пръв достига до идеята за изграждане на големи въртящи се огледала в северната част на долината над Рюкан, които да могат „първо да събират слънчевата светлина и след това да я разпространяват като фар над града и неговите щастливи жители „.

Един месец по-късно, на 28 ноември 1913 г., един вестник разказва за Сам Ейде, който лансира същата идея, въпреки че ще изминат още сто години, преди да бъде реализирана. Вместо това, през 1928 г., компанията Norsk Hydro построява лифт като подарък за жителите на града, така че те биха могли да се изкачат достатъчно високо, за да се попекат на слънчевата светлина през зимата. Вместо да доведат слънцето при хората, хората били отведени при слънцето.

осветения площад

Огледалата са монтирани така, че да могат да се въртят и да следят слънцето (Getty Images)

Мартин Андерсен не знаел всичко това. Но след като получил малък грант от местния съвет, за да разработи идеята, той научил за тази история и започнал да развива някои конкретни планове. Това включвало хелиостат: огледало монтирано по такъв начин, че да се върти и да следи слънцето, отразявайки светлината му надолу към мишената – в този случай, градския площад на Рюкан.

Трите огледалата стоят гордо върху планинския склон

Трите огледала, всяко с размери 17 кв.м, стоят горди върху планинския склон над града. През януари Слънцето е достатъчно високо, за да дава светлина на площада само по два часа на ден, от обяд до 14:00, но лъчът произведен от огледалата е златен и приветлив. Попадайки в слънчева светлина след часове в постоянна сянка, аз осъзнах колко много влияе то върху нашето възприятие на света. Изведнъж нещата изглеждат по-триизмерни; чувствам се като един от тези „щастливи жители“, които Китилсен си представял. Без слънце, Рюкан изглежда по-плоско, сиво място.

Не всеки в Рюкан посреща слънчевите огледала с отворени обятия. Много от местните хора, с които говорих, ги отхвърлят като туристическа трик – въпреки че всички признават, че са добри за бизнеса. В деня в който го посетих, градът бе благословен с ясно синьо небе и златен лъч слизаше от огледалата, но малко хора останаха на градския площад. В действителност, от хората, с които говорих, скорошните имигранти в Рюкан изглежда най-много ценяха огледалата.

жителите

Хората се радват по време на откриването на проекта със слънчевите огледала (Кристер Сорбо / AFP / Getty Images)

Андерсен признава, че с течение на времето е свикнал с липсата на слънчева светлина. „Аз вече не я намирам за толкова лошо нещо“, казва той. Изглежда хората, които са израснали в това уникално сенчесто място, или които са избрали да живеят тук, са засилили имунитета си към нормалната потребност от слънчева светлина.

Такъв със сигурност е случаят в друго норвежко селище: Тромсьо – един от най-северните градове в света, на около 400 км на север от Полярния кръг. Зимата в Тромсо е тъмна – Слънцето дори не се показва над хоризонта между 21 ноември и 21 януари. Но странно, въпреки високата си ширина, проучванията са установили, че няма разлика между нивата на психически стрес през зимата и лятото.

Едно от предположенията е, че тази очевидна устойчивост спрямо зимната депресия е генетична. Исландия изглежда също преодолява тенденцията за депресия: тя съобщава за обхаванати около 3,8%, което е по-ниско от това на много страни по на юг. И сред канадците, живеещи в канадската провинция Манитоба, разпространението на зимната депресия е приблизително половината от тази на не-исландските канадци, които живеят в същото място.

огледалата

 Krister Soerboe/AFP/Getty Images

Някои хора очевидно имат устойчивост спрямо зимната депресия – защо?

Въпреки това, алтернативното обяснение за тази очевидна устойчивост спрямо тъмнината е – култура. „Да го кажем брутално и кратко: изглежда, че има два вида хора, които идват тук,“ казва Йоар Витерсо, изследовател на щастието в университета в Тромсьо. „Една група се опитва да си намери работа някъде на юг, колкото може по-скоро, другата група остава. “

Ане-Мари Хектоен е израснала в Лилехамер в южната част на Норвегия, но се премества в Тромсо преди 33 години със съпруга си, който е израснал в северната част. „Отначало намирах тъмнината за много депресираща; аз не бях подготвена за това и след няколко години имах нужда от специална помощ, за да преодолея трудностите „, казва тя. „Но с течение на времето промених отношението си към тъмния период. Хората, които живеят тук, гледат на него като на уютно време. В южната част на страната зимата е нещо, което трябва да преживеете, но тук хората ценят много по-различния вид на светлина, която можете да получите в това време на годината.“

поглед откъм огледалата

Моделът на отразената слънчева светлина, гледан отвисоко (Krister Soerboe / AFP / Getty Images)

Влизането в къщата на Хектоен е като пренасяне в една приказна версия на зимата. Има няколко осветителни тела, които са с капкови кристали, разпръскващи светлината наоколо. Масата за закуска е със свещи, а интериорът е обзаведен в пастелни розово, синьо и бяло, в тон с меките цветове на снега и зимното небе отвън. Това е въплъщение на Кос или koselig – норвежката версия на hygge (удобство), датското усещане за топлина и уют.

Периодът между 21 ноември и 21 януари в Тромсьо е известен като полярна нощ, или тъмен период, но в продължение на поне няколко часа на ден строго погледнато не е тъмно, а по-скоро мек здрач. Дори когато истинската тъмнина се спусне, хората остават активни. Един следобед аз наех чифт ски за преходи и тръгнах по една от осветените пътеки, които кръстосват край на града. Въпреки тъмнината, срещнах хора на ски, които разхождаха кучета си, човек, който тича с фенерче на главата и безброй деца, които се забавляваха с шейни. Спрях в един парк и се наслаждавах на детската площадка, осветена от прожектори. „Идват ли тук децата и през зимата?“ Питам една млада жена, която се опитва да кара кънки за лед. „Разбира се,“ отговори тя. „Това е защото ние имаме прожектори. Ако нямаше, никога нямаше да можем да свършим нещо. “

фестивал

Жителите се събират на фестивал, за да се насладят на светлината (Getty Images)

Това звучи твърде просто, но по-положителна нагласа наистина може да помогне да се преодолее зимната депресия.

През 2014-15 г. психоложката от университета в Станфорд Кери Лейбовиц прекарала 10 месеца в Тромсо, опитвайки се да разбере как хората се справят през студените, тъмни зими. Заедно с Витерсо, тя съставила „въпросник за зимно мислене“, за да оцени отношението на хората към зимата в Тромсо, архипелага Свалбард и района на Осло. „Колкото по-далече на север отивахме, толкова по –положително беше мисленето на хората за зимата“, ми каза тя. „На юг, хората не обичат зимата почти толкова. Но от другата страна на границата, харесването на  зимата се свързва с по-голяма удовлетвореност от живота и готовността да се поемат предизвикателствата, които водят до по-голямо личностно израстване. “

Кели Роан наскоро публикува клинично проучване, сравняващо когнитивната поведенческа терапия (КПТ) със светлинната терапия при лечение на SAD, и ги намери сравними по време на първата година от лечението. КПТ включва обучение за идентифициране на модели и грешки в начина на мислене и ги оспорва. В случай на SAD, това може да бъде преформулиране на мисли като „Мразя зимата“ на „Аз предпочитам лятото пред зимата“, или „Не мога да правя нищо през зимата“ на „По-трудно ми е да правя нещо през зимата, но ако планирам и полагам усилия, мога да успея“.

Това също така включва намирането на дейности, които човек е готов да извършва през зимата, за да се измъкне от режима на хибернация. „Аз не твърдя, че няма силен физиологичен компонент за сезонна депресия, който е свързан с цикъла светло-тъмно“, казва Роан. „Но аз твърдя, че индивидът има някакъв контрол върху това как да реагира и как да се справи с това. Можете да промените мисленето и поведение си, така че да се чувствате малко по-добре в това време на годината. „

Категории Акцент, ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Тъмният град с гигантското „слънчево огледало“”

  1. Колко ли хора правят връзка с тази истина за самата реалност силата на огледалото . Колко ли хора си задават въпрос от какво се прави огледалото . Колко ли хора стигат до истината че се предизвиква затопляне на климата с това което прави кемтрейлс .колко ли хора разбират да търсят истината / огледална маса под слънцето / от 1200 закона промяна на климата . Колко ли хора ще стигнат до истината събираща тези закони в един на обама :гласящ “ чиста енергия “ колко ли хора ще потърсят истината в огледалото днес .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *