Всяка майка да си знае гьола!

Всяка майка да си знае гьола!

За първи път на българското общество му се налага да наблюдава отстрани нещо подобно на предизборен дебат между ДОСТ и ДПС. Интерсното в случая е, че дебатът е задочен, а към днешна дата нито една телевизия не е поканила лидерите на двете партии – Лютви Местван и Ахмед Доган на диспут пряко в ефир. Сама по себе си, тази подробност не е сред най-важните, характеризиращи сблъсъка между двамата лидери, но е показателна за това как медиите ги въприемат. Водачите на другите партии в България или спорят в студиата, или се оправдават, че не участват в лидерски спор, докато Местан и Доган, даже не ги канят!

И това е грешка! При това – огромна. Така те двамата, макар и задочно,  определят темите на спора и си разменят удобни аргументи, а българската общественот остава в неведение за важни акценти от програмите им.  До тук спорът се изчерпва с кухото перчене и на двамата  кой е повече националист от другия и не толкова кухите обвинения, че обслужват интерси, чужди на българските.

За всеки средно интелигентен човек у нас е ясно, че и Лютви Местан, и Ахмед Доган имат турско самосъзнание – въпросът е дали ще декларират, че слагат преди самосъзнанието си ГРАЖДАНСТВОТО. Тоест, дали на първо място са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ с всички произтичащи от това права и задължения и едва след това да си мерят  националното самосъзнание. Тази проста наглед декларация ще ги осовбоди от нелепите спорове за това кой колко майки има, пък били те и майка-родина, майка без родина, родна майка и т.н.!

Виж, обясненията по втория проблем – този за обвиненията срещу Местан и Доган, че обслужват интерси, чужди на българските, ще са доста по-дълги. И по необходимост, ще са мъчително конкретни. И Местан, и Доган твърдят, че не подлагат на съмнение Евроатлантическата ориентация на България. За никого в България не е тайна, че Местан го прави доста по-категорично, а Доган – по азиатски си оставя врата за изход. Ако обаче имаше пряк дебат между двамата, един опитен водещ щеше да излезе от елементарните препратки към Анкара и Москва и щеше да съсредоточи спора върху БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ!

А те започват и свършват с националната ни сигурност и неделимостта на България! Няма как да признаваш окупацията на Крим, без да се замислиш за Кърджали! Тук на Доган ще му е доста по-трудно да убеждава публиката, че е дистанциран от руските имперски интерси, но добрата новина за него е че някак, между другото, този въпрос ще се окаже ключов не само за него и Местан, но и за президента Радев и Корнелия Нинова и въобще за всички, самоопределящи се като български политици.

За Местан пък трудния въпрос е свързан с отношението към Ердоган и провежданата от него политика, включително спрямо България! Добрата новина за него е, че подобно на Доган, и той не е сам в подозренията за обслужване на чужди интереси – Бойко Борисов, например, има да се обяснява за много по-унизителни действия, които доведоха до екстрадирането в Турция на турци, бягащи от режима на Ердоган! Странното в случая е, че и Местан, и Доган се кълнат, че са Кемалисти. Сякаш това е най-важният за тях въпрос на чест. Мустафа Кемал Ататюрк обаче е мъртъв от 79 години. И въпросът не е дали Лютви и Ахмет му вярват, а до колко Ердоган го почита!

Няма как и двамата да не приветстват факта, че ЕС се наложи в споровете с Газпром, както и че България има абсолютна и неподлежаща на съмнения необходимост от енергийна независмост. И все пак е добре да се чуе мнението им. Особено на фона на обвиненията за обръчи oт частни интереси.

Ами националпопулизмът? Той кога е вреден? Само когато глупостите ги бръщолеви Волен Сидеров или и когато Александър  Дугин и Сивите вълци вият в забележителен синхрон, а другарката Льо Пен не много нежно им приглася от Париж?

В крайна сметка, и на Местан, и на Доган трябва да им е ясно, че просто така с кухи клетви за вярност към Брюксел няма да им се размине.  Тези двамцата може и да си въобразяват, че са някакви чутовни двойни играчи с много майки и още повече бащи, но към тях кредитът на доверие от страна на българското общество е изключително малък. А доверие с шикалкавене по важни за страната ни въпроси и задочни препратки към миналото на единия или другия не се печели.  Има си ясни и недвусмислени въпроси, които чакат своя един- единствен честен отговор.

Майка България го заслужава!

И по един или по друг начин ще го получи!!!

П.П. Този материал трябваше да свърши тук, но както често се случва остава нещо неодизказано! Доверието не е еднопосочна улица! Не само ние – българските гласоподаватели имаме право да го изискваме, но в абсолютно същата мяра то се полага като изискване и от страна на лидерите на ДОСТ и ДПС към обществото. Местан и Доган имат право да са сигурни, че ги питаме НЕ защото се казват Лютви и Ахмет, а защото са част от българската политика. Общество, отровено от предразсъдъци не пита – то налага отговори, които обикновено са грешни!

Категории Акцент, МненияЕтикети , ,

1 коментар към “Всяка майка да си знае гьола!”

  1. Доста нежно пипа Тони Стефанов в статията си!
    Колко по просто би било да се забрани двойно гражданство със държави извън ЕС и САЩ и със съпътстващите правомощия-така е в Германия !!! Ако си турчин по паспорт имаш право на работа и можеш да избираш местна власт. Ако обаче си етнически турчин и имаш немски паспорт избираш Бундестаг но нямаш право на турски паспорт т.е. трябва да мислиш само за Германия като гласоподавател. Но нали Доган разпределя порциите и затова 240 те гъзолизци не искат да гласуват закон за двойно гражданство и затова сега ще получим Ердоган!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *