Неловък момент беляза срещата между Меркел и Тръмп

Неловък момент беляза срещата между Меркел и Тръмп

Между двамата лидери липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и Обама, коментират световните медии

 

Първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел доведе до донякъде неловък момент, след като той не й стисна ръката пред фотографите в Овалния кабинет, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп помоли фотографите да „изпратят добра снимка обратно в Германия“. Той заяви, че двамата са провели много добри преговори до момента, а Меркел похвали приятелското посрещане.

След това фотографите извикаха „ръкостискане“. Меркел попита тихо Тръмп искат ли да си стиснат ръцете, но той не отговори, гледайки пред себе си със стиснати ръце.

„Общото впечатление от тази среща беше доста студено„, коментира германският седмичник „Шпигел“.

„Тръмп не пожела да подаде ръка на Меркел на среща в собствения си кабинет!“, пише германският в. „Билд“ на сайта си.

По-късно двамата лидери участваха в съвместна пресконференция, отбелязва АП.

Доналд Тръмп толкова пъти се е хвалил колко невероятен бизнесмен е, че може би е разбираемо да сбърка старата си позиция с новата.

„Ние сме много могъща компания“, заяви президентът на САЩ по време на пресконференцията в Белия дом, заедно с германския канцлер Ангела Меркел. После се поправи: „Ние сме много могъща компания…страна. Ние сме много, много силна страна“, повтори той.

Никой не трепна от думите му и не показа да е забелязал нещо, а Тръмп продължи: „Скоро ще бъдем на ниво, на което може би никога преди не сме били“, добави той.

По време на пресконференцията Тръмп в един момент се опита да разчупи леда с шега как и двамата с канцлера са били жертва на подслушване, и макар че и двете страни се постараха да загладят различията в мненията, давайки тон за бъдещите трансатлантически отношения, личеше си, че помежду им липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и предшественика на Тръмп, Барак Обама, отбелязва ДПА.

„Поне имаме нещо общо, може би!“, пошегува се Тръмп, намеквайки за подслушването от Националната агенция за сигурност на мобилния телефон на Меркел по време на администрацията на Обама преди четири години.

Шегата му беше приета със спорадичен смях от журналистите, докато Меркел остана невъзмутима, концентрирана върху записките си на катедрата пред себе си, без да прояви интерес към разравянето на миналото, предаде ДПА.

За подслушването на телефоните на Меркел и на други лидери се разбра през 2013 г. от разкритията на Едуард Сноудън и това вбеси Германия и сериозно навреди на отношенията на Вашингтон с един от най-важните му европейски партньори.

Запитана за общуването с Тръмп, който е бизнесмен, а не политик от кариерата, Меркел отговори, че хората влизат в политиката от различни среди и по различни пътища и това внася разнообразие в мненията, което е добро нещо. Тя призна, че понякога е трудно да се стигне до компромис, но „това е нещо нормално“.

„Ако не беше така, нямаше да има нужда от политици“, каза тя, цитирана от БТА.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *