Борисов: Доган отваря врата за участие на ДПС във властта

Борисов: Доган отваря врата за участие на ДПС във властта

Бившият премиер прогвозира, че почетният лидер на движението може да влезе през парадния вход във властта

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите с демократична насоченост на базата на запазване на България от турска „интервенция“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на посланието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Доган се кълне в Левски и патриотизма и посочва като заплаха предстоящия референдум в Турция за засилване на правомощията на президента Реджеп Ердоган – „референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат“, по думите на Доган.

След горчивия съвместен управленски опит на БСП с ДПС и клеймото „Пеевски“, към момента нито една от големите партии не е склонна на официална коалиция с партията на Доган. Това обаче може да се промени, ако партиите решат, че избавлението от заплахите на Ердоган да пусне бежанците, е добре ДПС отново да влезе в управлението през „парадния вход“, а не както досега да дърпа конците задкулисно с активната подкрепа на контролираните от Пеевски медии, прокуратурата и хората си в различни държавни институции.

„За всички е видно, че Турция се опитва да налага дневния ред и да държи един тон – не само на България, но и на цяла Европа и големите европейски държави, който в никакъв случай не е тонът, който наричаме европейски“, коментира в петък Борисов.

„Да се обвинява Европа във фашизъм и да се говори за едностранно нарушаване на споразумение, да се плаши Европа… В това отношение България би изпитала най-голям страх с бежански потоци и мигрантски потоци. Колкото и да е охраняема границата, като дойдат на оградата десетки хиляди жени, деца и мъже – какво ще се направи“, попита риторично Борисов и заключи, че проблемът е много сериозен.

„Доган го хваща това като реална опасност. Между редовете какво ни казва?“, запита Борисов и даде следния отговор: „Първо, ДПС в мое лице е патриотична формация, която ако стане такъв проблем българските турци, които са членове на ДПС, ще застанат на позиция срещу подобна политика. В това отношение ние сме също патриоти”.

„Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост, имат вече една база – запазване на България от подобна интервенция. Сближаване на позициите с много от партиите, които мислят като тях. Не искам да си мисля, че това е към патриотите или към БСП само, но във всички случаи, когато се води спорът между български мюсюлмани, дали са от ДОСТ или от ДПС, винаги е по-различно, отколкото между християни и мюсюлмани. Така че това е важно да се отбележи“, продължи с разсъжденията Борисов.

„Ние от ГЕРБ имаме друга тактика и за радост десетки хиляди български мюсюлмани се вляха в нашата партия. Имаме министри, депутати, кметове, общински съветници, огромни структури, в които членуват български мюсюлмани. Считам, че това е редно и всички други партии да се стремят към това”, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него необходима е дипломация: „Ние докато управлявахме, отчитайки, че това е една 70-80-милионна държава, с мощна икономика, с огромна армия, която е на нашата граница – Холандия е далече, Германия е далече – ние сме на границата и като съседни ние сме длъжни да търсим и да намираме подходящи дипломатически начини да поддържаме нормални отношение. Какво правех аз, отивам в Истанбул, говоря с президента Ердоган, премиера, външния министър и от там директно кацам в Берлин – говоря с канцлера Меркел, с австрийския канцлер. Резултатът от това – вицепрезидентът на САЩ отиде в Турция, Могерини отиде в Турция и председателят на Европейския парламент по това време Мартин Шулц отиде в Турция. И напрежението падна. То беше точно такова, каквото е и сега, че ще се разваля споразумението, залива се с мигранти”, заяви Борисов.

Необходима е дипломация – умерена, но с твърд тон и мисля, че резултатите до момента за България са добри. При нас нямаме проблема като в Гърция и Македония. Така трябва и да се продължи. Твърдо, но дипломатично, заключи Бойко Борисов.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *