Справедливост по Бойко-Борисовски: София, Пловдив, Варна и В. Търново са еднакво пренебрегнати

Справедливост по Бойко-Борисовски: София, Пловдив, Варна и В. Търново са еднакво пренебрегнати

Годината е 2015. Всички те са от ГЕРБ!!! Кметовете на София, Пловдив, Варна и Велико Търново! От ГЕРБ е и премиерът, както и правителството. Даже президентът е от ГЕРБ.

С протоколно решение № 13, т.1 на МС, на 1 април 2015 е одобрена Многогодишната програма (2015-2019) за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град. Средствата са от държавния бюджет и за изпълнение на програмата и са общо в размер на 20 милиона лева, съответно за 2017 г. – 5 млн. лв., за 2018 г. -5 млн. лв. и за 2019 г. – 6 млн. лв. Средствата се осигуряват в рамките на одобрените параметри по Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

В т. 4 от програмата, раздел „финансиране“, се посочва че ресурсното разпределение на средствата от държавния бюджет следва да е 70:30 в полза на спечелилия кандидат (Община Пловдив) спрямо другите градове кандидати (София, Варна, Велико Търново), които съвместно организират културни прояви.

И след всички тези сухи данни, следва изводът на настоящия министър на финансите – Кирил Ананиев, който в нарочен доклад заявява, че „На този етап в Министерство на финансите няма информация относно механизма за разпределение на средствата между Община Пловдив и останалите общини. Допълнително, в МФ постъпват редица запитвания по този въпрос от кметовете на цитираните общини, като в писмата се посочва, че въпросът за определяне на механизъм за разпределение на средствата е от компетенциите на Министерството на културата.“

page_1-2

Следва предложение на министър Ананиев за създаване на „нов актуализиран проект за програма, който да гарантира, че средствата ще се разпределят и контролират от Министерството на културата чрез Национален фонд „Култура“ в съответствие с неговите правомощия …“.

Отвъд сухите данни, точките и запетайките, остава нещо много по-важно. Трудно е да се опише ентусиазма, времето, средствата и трудът, който хвърлиха отделните общини за участие в конкурса за Европейска столица на културата. Нямаше как всички да спечелят, но имаше как никой да не загуби, като се предполагаше, че тоталното единовластие от страна на ГЕРБ е част от условието за успешно решение на уравнението с интересите на отделните общини.

page_2

Да ама не! Както си му е редът, решение наистина беше намерено – към днешна дата, типично по БойкоБорисовски, практически всички останаха с пръст в уста. Погледаното от този ъгъл, имаме известен елемент на справедливост – София, Пловдив, Варна и Велико Търново са еднакво пренебрегнати и няма за какво да се гледа в чинията на другия. Две години след 2015 г., едно служебно правителство е принудено да се занимава с „успеха“ на ГЕРБ, вероятно вкаран в отчетите на тази партия за свършена работа в полза на електората и неговото културно възмогване.

В крайна сметка, ако новата власт се справи със завещания ребус, кметовете на ГЕРБ може и да видят келепир от цялата тази работа с културната столица.

Както се казва в такива случаи – културна им работа!

Линк към официалния доклад от мониторинга в Брюксел на 12 октомври 2016 г. , където се казва, че „Фондацията редовно получава бюджетния дял от Община Пловдив, но все още очаква изплащането на 10 млн. евро от държавата“.

Категории МненияЕтикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *