ВСС бойкотира Лозан Панов в негово отсъствие

ВСС бойкотира Лозан Панов в негово отсъствие

Кадровият орган организира извънредно изслушване на уволнени от председателя на ВКС, докато той бе на среща с Кьовеши

 

На заседанието си днес Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе извънредно изслушване на уволнени от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов служители. Това се случи в отсъствието на Панов, докато той беше домакин на среща с главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция (ДНА) Лаура Кьовеши.

Изслушването на уволнените служители беше проведено по инициатива на Галя Георгиева и беше одобрено от съвета с 14 на 6 гласа като извънредна точка в дневния ред на заседанието. Мнозинството във ВСС не се разколеба от мотивите, че става въпрос за трудовоправен спор, който ще се решава от съда. Засега Панов се размина и от ревизия на кадровата политика в съда. Според главния прокурор Сотир Цацаров, който беше поканен на срещата с Кьовеши, но не присъства на нея, е редно Панов да бъде изслушан.

В подкрепа на Галя Георгиева се изказа Ясен Тодоров, който е един от противниците на т.нар. „румънски модел“ и също не присъства на срещата с Кьовеши, въпреки че беше поканен. По думите му съдебните служители не са втора категория хора. „Спомням си с какви аплаузи бяха изслушани съдиите от СРС, тогава беше голямо достижение на демокрацията. Тези хора буквално са изхвърлени на улицата, да знаете в какво унизително положение са поставени те. Да не ги изслушаме, би означавало високомерие от наша страна и заравяне на главата в пясъка“, каза той.

Вчера Тодоров изрази мнение, че у нас румънската прокурорка е използвана за политически цели, в интервю за сайта „Блиц“.

При откриването на срещата с Кьовеши председателят на ВКС каза, че няма зад себе си своя Клаус Йоханис, президентът на Румъния. Той коментира и провокациите от страна на евродепутата Николай Бареков. По време на презентацията на румънската прокурорка в зала „Тържествена“ на ВКС активисти на политика блъскаха по вратата, тъй като не бяха допуснати от съдебната охрана.

„От момента, в който организирахме това мероприятие, провокациите започнаха. Думите против мен и моя гостенин показват, че сме на прав път“, каза Панов. „Виждам доста празни места“, коментира отсъствието на представители от прокурорската гилдия и от ВСС.

„Съжалявам, че не виждам колеги от ВСС. През министър-председателя, членовете на ВСС, прокуратурата и други поканени не присъстват. Това имах предвид, като казах, че нямам подкрепа“, заяви Панов.

Самата Кьовеши коментира, че е имала срещи с представители на българската прокуратура в Румъния. Тя посочи, че в петък ѝ предстои среща и със Сотир Цацаров.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *